Om man inte tar hand om det man tycker om så blir det förstört. Så är det med jorden vi odlar och maten som jorden ger. Och så är det med människor. Därför har vi gjort den här receptsamlingen, med säsongsbetonade råvaror och goda vänner.

Många kokböcker handlar om den perfekta festmåltiden. Men nästan alla recept förutsätter tidskrävande inköp av dyra råvaror. Vi har tänkt tvärtom. En bra kock vet hur man trollar fram något gott av det man redan har. Står det till exempel gul lök går det lika bra med purjolök, om det är det du har hemma. Det här är recepten som inbjuder till improvisation och nya upptäckter. 

Med fem grundrecept kan du göra variationer i det oändliga. Duka bordet och bjud hem dina vänner. För hur det än är, så är det viktigt att odla sina relationer. Och allt blir ju så mycket roligare när man är tillsammans.

5 ansvarsfulla festmåltider att variera i det oändliga

Frys in överblivna örter

Klipp eller hacka ner örter, lägg i små lufttäta burkar och "strössla" sedan direkt över den färdiga rätten. 

Rosta!

Trötta rotfrukter som legat ett tag i kylen kan få nytt liv efter en tur i ugnen tillsammans med olivolja, honung, vitlök och lite örter.

Sallad som tappat sin spänst kan fräsas i lite smör och vitlök - supergott på bröd, till pasta eller i en äggröra.

Torra ostskalkar kan rivas och förvaras i frysen, för att sedan få nytt liv som fyllning i en paj, tortilla eller som toping över nykokt pasta.