Bönpaj med höstsvamp och spenat

Bönor passar utmärkt som pajfyllning. Tillsammans med kantareller blir det en härlig hösträtt!


4 portioner

1 dl Kungsörnen Dinkelmjöl fullkorn 
2 dl Kungsörnen Vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g bladspenat
1 förp Go Green Eko Bönmix
Smör till stekning

150 g vällagrad herrgårdsost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde

300 g kantareller eller annan valfri svamp

75 min

1. Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen en halvtimme. 

2. Sätt ugnen på 200 grader. 

3. Riv osten och vispa ihop ägg, crème fraiche och grädde. Smaka av med salt och peppar. 

4. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken tillsammans med spenat i smör till spenaten sloknat. Häll av och skölj bönorna och tillsätt dessa i spenatblandningen. Smaka av med salt och peppar. 

5. Kavla ut pajdegen, gärna mellan två bakplåtspapper, eller på mjölat bakbord. Flytta sedan över till en pajform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda sedan mitt i ugnen ca 10 minuter. 

6. Tag ut pajskalet ur ugnen och lägg i bön- och spenatblandningen. Häll över äggstanningen, använd en gaffel eller liknande så att fyllningen rinner ner.

7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter, eller till den är gyllene och äggstanningen stannat. 

8. Ansa svampen och riv ner i mindre bitar. Stek i smör till den fått fin färg och är krispig. Fördela svampen över den färdiggräddade pajen.


3,6/5 baserat på 190 röster.