Att äta hälsosamt

Intresset för hälsa och hälsosam mat är större än någonsin. Fler och fler väljer att medvetet äta mat som ger positiva hälsoeffekter. Nutrition handlar om hur näringsämnen påverkar vår kropp. Det är protein, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer som ger oss näring. När maten är balanserad och ger oss lagom med energi tillsammans med alla näringsämnen som behövs fungerar kroppen på rätt sätt.

De flesta sorters mat kan i mindre eller större mängder rymmas i en hälsosam kosthållning, men nästan inget enskilt livsmedel ger alla näringsämnen som kroppen behöver. Därför är det bra att äta varierat och balanserat, och att ha kunskap om vad maten innehåller. Att äta hälsosamt handlar om att utgå från ett holistiskt synsätt. Hela dagens matintag räknas! God och hälsosam mat kan dessutom skapa mycket glädje och inspiration, samtidigt som det ökar ditt välmående.

Vi på Lantmännen vill att det ska vara enkelt att välja mat som ger energi, vitaminer och mineraler, och som dessutom smakar gott! Leta efter den gröna grodden när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö. 

Lantmännens forskning

För att kunna erbjuda hälsosam mat behöver vi ständigt följa kunskapsutvecklingen inom hälsa och nutrition. Lantmännen är ett av få livsmedelsföretag i Sverige med forskning från jord till bord. Tillsammans med ett flertal universitet forskar vi om sambandet mellan mat och hälsa. Vår strävan är att alltid ligga i framkant med nya produkter och fördjupad kunskap. Allt för att du enkelt ska kunna välja bra mat för ett hälsosamt liv.

Läs mer om Lantmännes forskning

Vi investerar i forskning och samarbeten om hälsosamma livsmedel. Till exempel ingår vi i ett projekt i Danmark för att öka den danska befolkningens konsumtion av fullkorn. Initiativet startade redan 2008 och samlar hälsoorganisationer, industri, handel och myndigheter i ett partnerskap kring fullkorn. Läs mer på fuldkorn.dk och följ uppdateringar på Facebooksidan Fuldkorn er guldkorn.

Vår utgångspunkt

Det kommer ständigt ny forskning om sambandet mellan mat och hälsa och hur man ska äta för att må bra. För att hjälpa konsumenter finns märkningar och råd baserade på långsiktig forskning och kostrekommendationer, något som även Lantmännens forskning tar sin utgångspunkt i. Här är några exempel:

Nyckelhålsmärkta produkter innehåller mindre socker och salt, och mer fullkorn och fibrer, med fördelar för hälsan. Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om Nyckelhålsmärkningen.

Du kan också ta hjälp av de nordiska näringsrekommendationerna, riktlinjer för bra matvanor som rekommenderas i Sverige. Läs mer om nordiska näringsrekommendationer på Livsmedelsverkets hemsida. Här kan du också ta del av enkla kostråd som ökar hälsa och välbefinnande.

Nordiska råvaror kan kombineras på många olika sätt för en god och mer hälsosam kost. Forskning visar att en nordisk kost kan vara lika hälsosam för hjärtat som Medelhavskost! Läs mer om Lantmännens egen forskning Nordisk Kost.

Läs mer om andra områden under hälsa