Håll koll på ditt blodsocker

Mat är en avgörande faktor för god hälsa och välmående och genom att medvetet välja nyttiga alternativ kan vi må bättre. Typ 2-diabetes ökar stort i hela världen. Typ 2-diabetiker kan lindra sin sjukdom genom medicin, kost och motion. Sjukdomen påverkar kroppens möjlighet att ta hand om glukosmolekylen som är den minsta byggstenen i kolhydrater. Diabetiker bör därför undvika kolhydrater som påverkar blodsockernivån för snabbt, samtidigt behöver hjärnan kolhydrater för att fungera. Att äta kolhydrater av rätt kvalitet är därför viktigt. Diabetiker uppmanas att testa sitt blodsocker med målet att hålla det stabilt hela dagen.

Att hålla blodsockret stabilt genom att äta rätt kolhydrater är inte bara viktigt för diabetiker – det är nyttigt för alla. Mat kan på så sätt fungera som friskvård och bidra till bättre hälsa.

Visste du att havregryn har en positiv effekt på ditt blodsocker? Läs mer om fördelarna med betaglukaner, en löslig kostfiber, som finns i havregryn här!

Den minsta byggstenen i kolhydrater är glukosmolekylen. Glukos är den enda energikällan som hjärnan vill ha. Hjärnan behöver 120 gram glukos per dag.

Energinivåkurvan

Nedan finns en kurva som visar energinivån i kroppen efter att man ätit snabba och långsamma kolhydrater. Läs mer om kolhydrater i Lilla kolhydratskolan

Illustration över energinivåkurvan under en hel dag