Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Från jord till bord
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Lokalt och globalt
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Forskning och framtiden
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Leta efter grodden
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Vår rapport Framtidens Jordbruk visar att vi kan öka skördarna med 50 procent till 2050, samtidigt som klimatpåverkan minskar i enlighet med Parisavtalet.
Våra beräkningar visar att det finns goda möjligheter att öka produktionen samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minskar och den biologiska mångfalden gynnas. En bredare omställning till 2030 är möjlig om rätt förutsättningar ges, då teknik och kunskap redan finns på plats. För att stänga innovationsgapet till 2050 krävs mer kunskap, forskning och innovation.
Potential för minskad klimatpåverkan till 2050
Potential för att minska klimatpåverkan från odlingen, beräknat per ton höstvete, samt gap mot Parisavtalet. Produktionsökningen per hektar för höstvete ökar cirka 48 procent och klimatpåverkan har potential att minska med 69 procent.
Vår målsättning
Lantmännens målsättning är att skapa förutsättningar för en hållbar primärproduktion med halverad klimatpåverkan vart tionde år, för att nå klimatneutralitet 2050.
Vill du ha ett tryckt exemplar av rapporterna Framtidens Jordbruk: Växtodling eller Mjölk & Nötkott, mejla din adress tillframtidensjordbruk@lantmannen.com
Vårt klimatarbete
Lantmännen har redan gjort mycket, och vi har haft ett tydligt klimatmål sedan 2009. Det första målet om att minska utsläppen med 40 procent mellan 2009 och 2020 för egen produktion uppnåddes redan år 2015. Till 2020 minskade vi vår påverkan med ytterligare 40 procent.
För att jordbruket ska kunna bli mer produktivt och än mer klimat- och miljömässigt hållbart krävs en rad insatser från alla delar av värdekedjan. Lantmännen har identifierat elva fokusområden som avgörande framåt - områden som vi jobbar med redan idag.
Precisionsodling, digitalisering och optimal management
Vi kan optimera insatserna på åkrarna och minska klimatpåverkan.
Hållbar växtnäring
Hållbar växtnäring är en avgörande pusselbit i arbetet mot en fossilfri livsmedelskedja.
Växtförädling
Med växtförädling kan vi förbättra grödans egenskaper, öka skördarna och anpassa grödan till nya odlingsförutsättningar.
Fossilfritt jordbruk
Genom förnybara bränslen i traktorerna och förnybar energi till gårdens drift bidrar vi till ett fossilfritt jordbruk.
Odlingssystem
Med anpassade odlingssystem kan vi öka skördarna, minska behovet av kemiska växtskyddsmedel och jordbearbetning och därmed minska påverkan på klimat och miljö.
Kolinlagring och förnybar energi
Att binda kol genom åkermarken och att använda åkermarkens resurser till hållbara drivmedel kan minska klimatpåverkan.
Minskade kväveförluster
Kväve är viktigt som näring för odlingen och minskade kväveförluster ger fördelar både för lantbrukaren och miljön.
Minskat växtnäringsläckage
Minskat läckage av kväve och fosfor kan ge resurseffektivitet och minska övergödningen av sjöar och hav.
Hållbart växtskydd
Med hållbart växtskydd kan vi göra grödan mer tålig för angrepp och minska påverkan på omgivande miljö.
Jordbrukets anpassning
Med nya grödor, vattenhantering och anpassad växtförädling och växtskydd kan lantbruket möta ett framtida förändrat klimat.
Biologisk mångfald
Att gynna den biologiska mångfalden är viktigt för att upprätthålla fungerande ekosystemtjänster.
En svensk kraftsamling krävs för att tillsammans hitta lösningar i odlingsledet och genom hela värdekedjan.