Gluten

Gluten är ett protein och finns i sädesslagen vete, råg och korn. Det är gluten i mjölet när man bakar som skapar degens struktur. Degen kan då behålla bubblor av till exempel koldioxid som bildas under jäsningen, så att brödet blir luftigt. Gluten gör också att pasta blir spänstig och får bra tuggmotstånd. Olika typer av mjöl innehåller olika glutenhalt beroende på sort och hur säden vuxit.

Glutenintolerans

För den del av befolkningen som har celiaki, glutenintolerans, är det viktigt att undvika gluten. Svenska celiakiförbundet har information om vad sjukdomen innebär på deras hemsida.

Tips till dig som inte tål gluten!

För dig som inte tål gluten finns olika glutenfria alternativ. Välj gärna fullkornsprodukter som till exempel havre. Då ökar du ditt fiberintag, vilket är bra för magens funktion!

Som tur är finns det många produkter som är glutenfria. Havre till exempel är naturligt glutenfritt, Lantmännen erbjuder havregryn som är 100% glutenfria och som gör att du kan vara helt säker på att andra spannmål inte råkat komma med i förpackningen.

I Sverige lider ungefär 2–3 procent av befolkningen av celiaki. Om du inte har besvär med magen finns det ingen anledning att utesluta gluten för hälsans skull.

Glutenfria produkter, exempel:

AXA Glutenfri havregryn

Glutenfri müsli blueberry & coconut

Glutenfritt mjöl för söta degar