Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Frukostmackan, pastarätten eller fikabullen. Det är vete i många av de livsmedelsprodukter som vi svenskar äter nästan varje dag. Vete är det sädesslag vi odlar mest i världen, även i Sverige.
Kort historik
Vete började odlas för omkring 12 000 år sedan i Mellanöstern i det område som kallats den bördiga halvmånen, och som till stor del ligger i det som idag är Irak. Det är också det mest föränderliga spannmålsslaget.
De första typerna av vete som började odlas var enkornsvete och emmervete, som uppstått genom en spontan korsning mellan enkronsvete och ett vildgräs. Enkornsvetet odlas fortfarande i sitt ursprungsområde i nuvarande sydöstra Turkiet.
Visste du att...?
Länge var vete och vetemjöl förknippat med lyx och var i stort sett reserverat enbart för de rika och välbärgade. Ju vitare och ju mindre fiber brödet hade, desto finare ansågs det vara.
Hälsofördelar
Studier visar att fullkornsprodukter, i kombination med en i övrigt hälsosam livsstil, kan minska risken för hjärtsjukdomar. Fullkornet ingår också i den svenska Nyckelhålsmärkningen som ställer krav på en viss fullkornshalt i livsmedelsprodukter.
Vad innebär Nyckelhålet?
För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det uppfylla vissa regler. Reglerna handlar om salt, socker, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv.
Källa: Livsmedelsverket
Fullkornsvete
Visste du att...?
Lantmännen var först med att utveckla och producera fullkornspasta på den svenska marknaden.