Tarmhälsa

En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen och 100 000 miljarder bakterier finns här. Hur din tarm mår kan påverka din hälsa. Kostfiber eller fiber är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten.

Tips för bra tarmhälsa!

  • Se till att få i dig mellan 25 och 35 gram kostfiber om dagen samt drick ordentligt med vatten. Om man vill att tarmen ska kunna arbeta bra så måsta man mata den!
  • Lär känna din tarm! Det är viktigt innan du börjar lägga om din kost. Och kom ihåg att det är olika från person till person hur lång tid det tar för maten att ta sig genom systemet.
  • Gå på toa regelbundet!

Eftersom tarmen innehåller en otroligt stor mängd bakterier så är de sannolikt med i många biologiska processer i kroppen. Till exempel finns mycket som tyder på att de molekyler som bakterierna skapar efter att de har ätit kostfibrer är gynnsamma för våra celler. När de bakterier som gynnar tarmens sammansättning får växa till sig så minskar utrymmet i tarmen för de bakterier som kan ha sämre effekter på tarmens välmående. Därför är det viktigt att man matar sin tarm med bra mat!