Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Fullkorn är hela kärnor av spannmål som till exempel vete, havre, råg och korn. Det finns både som mjöl och hela kärnor och kan ingå i till exempel bröd och pasta. Fullkorn innehåller mycket fibrer vilket är svårt för kroppen att bryta ner. Det gör att energin från fullkorn frigörs långsammare. Därför ger fullkorn en stabil blodsockernivå över tid.
Fullkorn förebygger sjukdomar
Vetenskapliga studier visar att människor som äter mycket fullkornsprodukter och i övrigt har en hälsosam livsstil, löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Troligtvis har det att göra med lösliga kostfibrer, så kallade betaglukaner, som tillsammans med andra biologiska ämnen har en positiv effekt på hjärthälsan.
*Forskning visar också att fullkorn förebygger typ 2-diabetes och tjock- och ändtarmscancer.
*Källa: Brödinstitutet
Hur mycket fullkorn bör vi äta?
Visste du att...:
- Endast en av tio äter tillräckligt med fullkorn varje dag.
- Sambandet mellan fullkorn och hälsa är minst lika starkt som t ex för omega 3-fett och effekterna är på liknande sätt mångsidiga.
Källa: Brödinstitutet
Behovet av fullkorn ser olika ut från individ till individ. Livsmedelsverkets riktlinje är cirka 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och cirka 90 gram för män.
Här är några exempel på vad det motsvarar:
- 1 portion havregrynsgröt och 1 portion fullkornspasta eller,
- 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornsbulgur eller,
- 1 portion fullkornsflingor, 1 skiva mjukt nyckelhålsmärkt bröd, 1 skiva knäckebröd och 1 portion fullkornspasta.
Eftersom olika spannmål innehåller olika näringsämnen är det bra att variera intaget för att få en balanserad kost.
Vad är betaglukaner?
Betaglukaner är en särskild typ av kostfiber. De finns i hög koncentration i havre och korn och hälsoegenskaperna är många. När vi äter fullkorn bildar betaglukanerna en gel i våra tarmar. Gelen fångar upp gallsalter, som hjälper kroppen att ta upp fetter från tarmen, och tar med sig dem ut via avföringen. När gallsalterna försvinner måste nya salter bildas, vilket sker genom omvandling av kolesterol. På så vis sänks kroppens kolesterolvärde.
Gelen som betaglukanerna bildar har flera andra positiva hälsoegenskaper. Bland annat bidrar den till att upptaget av glukos hämmas, vilket gör att blodsockret höjs långsammare. De vattenlösliga betaglukanerna ger också näring till tarmens mikroflora vilket får oss att må bättre i magen.