Havre

Havre har ett karaktäristiskt utseende och är det spannmål som är lättast att känna igen eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax.

Kort historik

Havren är vårt yngsta spannmålsslag och har sitt ursprung i Sydeuropa. Havre dök först upp som ogräs i andra odlingar. Den visade sig dock vara så pass konkurrenskraftig att den började odlas som gröda, vilket skedde någon gång kring vår tideräknings början.

I Norden började havre odlas i större utsträckning under 1700-talet, och odlingen växte snabbt för att nå en topp under slutet av 1800-talet. Då utgjorde havre omkring hälften av den skördade spannmålen.

Var odlas havre?

Havre odlas i alla våra regioner och det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité. Idag odlas havre på sju procent av åkerarealen. 
 
Varje år skördas cirka 0,7 miljoner ton havre i Sverige, vilket utgör ca 13% av den totala spannmålsskörden (beräknat på snittet för havre och den totala skörden under de senaste fem åren i Sverige).

Hälsofördelar

Havre har flera unika hälsoegenskaper och sammansättningen för havre följer de nordiska näringsrekommendationerna väl. 

Havre innehåller höga halter betaglukaner, ett lösligt kostfiber, som bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom livsviktiga aminosyror (proteiner).

Havregrynsgröt och träning

Ladda upp med havregrynsgröt innan träningen – de långsamma kolhydraterna i gröten håller dig mätt och pigg längre!

Gunde Svan sägs ha ätit elva portioner gröt om dagen när han var som mest aktiv. Viola Adamsson, forskare vid Uppsala Universitet och tidigare nutritionsansvarig på Lantmännen Cerealia, jobbade tidigare med Gunde och det svenska skidlandslaget. Gröten var en viktig del av kosthållningen för att skidåkarna skulle orka prestera på topp, tävling efter tävling.

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som finns i vete (även durumvete), korn, råg, spelt (dinkel), kamut samt korsningar av dessa spannmål. Bröd, mjöl, flingor, pasta och bakverk är exempel på livsmedel som alla innehåller gluten. Havre däremot är det enda spannmål som är naturligt glutenfritt och därför ett fint alternativ på frukostbordet för glutenallergiker. Läs alltid ingrediensförteckningen för att vara säker på att livsmedelsprodukten inte innehåller gluten.

Källa: Livsmedelsverket

Innovationer

Havreforskning

Ett forskningscentrum vid Lunds Universitet har tilldelats 100 miljoner för att utveckla framtidens havre - ett samarbetsprojekt som Lantmännen deltar i. Med högre proteinhalt, motståndskraft mot svampangrepp eller högre halter nyttigt betaglukan, som sänker kolesterolnivåerna i blodet, ska havren bli en svensk exportsuccé!
 

100 procent glutenfria havregryn

Havre är naturligt glutenfritt, men riskerar att sammanblandas med annan spannmål vid skörden. Därför har Lantmännen under varumärket AXA tagit fram en glutenfrimärkning för sina havregryn, som garanterar att spannmålen särhållits – från utsäde och skörd till hyllan i matbutiken.
 

Möbler av havreskal

Lantmännen söker ständigt nya utvecklingsområden inom spannmålsvärdekedjan och är en av parterna i ett nystartat projekt finansierat av Vinnova. Syftet är att skapa en helt ny typ av möbler och inredning, baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.