Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Havre har ett karaktäristiskt utseende och är det spannmål som är lättast att känna igen eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax.
Kort historik
Havren är vårt yngsta spannmålsslag och har sitt ursprung i Sydeuropa. Havre dök först upp som ogräs i andra odlingar. Den visade sig dock vara så pass konkurrenskraftig att den började odlas som gröda, vilket skedde någon gång kring vår tideräknings början.
I Norden började havre odlas i större utsträckning under 1700-talet, och odlingen växte snabbt för att nå en topp under slutet av 1800-talet. Då utgjorde havre omkring hälften av den skördade spannmålen.
Var odlas havre?
Hälsofördelar
Havregrynsgröt och träning
Ladda upp med havregrynsgröt innan träningen – de långsamma kolhydraterna i gröten håller dig mätt och pigg längre!
Gunde Svan sägs ha ätit elva portioner gröt om dagen när han var som mest aktiv. Viola Adamsson, forskare vid Uppsala Universitet och tidigare nutritionsansvarig på Lantmännen Cerealia, jobbade tidigare med Gunde och det svenska skidlandslaget. Gröten var en viktig del av kosthållningen för att skidåkarna skulle orka prestera på topp, tävling efter tävling.
Vad är gluten?
Gluten är ett protein som finns i vete (även durumvete), korn, råg, spelt (dinkel), kamut samt korsningar av dessa spannmål. Bröd, mjöl, flingor, pasta och bakverk är exempel på livsmedel som alla innehåller gluten. Havre däremot är det enda spannmål som är naturligt glutenfritt och därför ett fint alternativ på frukostbordet för glutenallergiker. Läs alltid ingrediensförteckningen för att vara säker på att livsmedelsprodukten inte innehåller gluten.
Källa: Livsmedelsverket
Produkter med havre
Innovationer
Havreforskning
100 procent glutenfria havregryn
Möbler av havreskal
Lantmännen söker ständigt nya utvecklingsområden inom spannmålsvärdekedjan och är en av parterna i ett nystartat projekt finansierat av Vinnova. Syftet är att skapa en helt ny typ av möbler och inredning, baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.