Distrikt Kristianstad-Blekinge

Distriktet består av den nordöstra delen av Skåne plus Blekinge. Inom distriktet  finns det skiftande förutsättningar och lantbruksverksamheter.
Förutom spannmålsproduktion, animalieproduktion och potatisodling så finns det en stor och växande grönsaksproduktion här i området som populärt brukar kallas Sveriges trädgård.

Sommarhälsning från ordförande

Så har vi då passerat halvårsskiftet och skörden närmar sig med stormsteg. En skörd som blir lägre än genomsnittet men i alla fall bättre än 2018 om de senaste prognoserna får rätt. Som vanligt får man väl säga faller regnet olika mycket på olika platser men vi har i alla fall fått regn, även om det på många jordar kom för sent för att göra någon större nytta. Gräset har i alla fall blivit grönt igen. Gott nog så.

Segt släkte är vi. Kris mest hela tiden kan tyckas men hoppet är det sista som överger människan sägs det. Gäller oss bönder med såklart och utmanande tider för också möjligheter med sig!

Här nedan kan ni se och läsa om lite av det som hänt och händer framöver i distriktet.

Fredrik Persson

 

Lantmännendagar 2023
Nu är det dags att anmäla sig till höstens Lantmännendagar. I år blir det inget traditionellt höstmöte med julbord. Istället blir det Lantmännendagar tillsammans med de övriga distrikten i södra Sverige. Det är fyra år sen vi var på Ronneby brunn och i år kommer evenemanget vara på Hooks herrgård 10 till 11 november 2023.

Studiebesök på Åhusanläggningen
Året sommaraktivitet i distriktet blev ett studiebesök på Lantmännens anläggning i Åhus. Vi började med kaffe och glass och därefter fick vi en genomgång av Paul Crona som beskrev anläggningen. Inom området finns lager för frö och foder, foderfabrik, spannmålsmottagning och det stora växtskyddslagret. Vi guidades runt av Jenny och Micke. I växtskyddslagret var det förhållandevis lugnt och man hade gått ner till ett skift efter vårens arbetstopp. Efter en kort titt på spannmålsmottagningen fortsatte vi till foderfabriken. Här blandas 60 recept på 5 linjer varje dag. Vi avslutade dagen med smörgåstårta.

Borgeby fältdagar
Lantmännens tält är ett väsentligt besöksmål för många besökare på Borgeby. Här kan man träffa representanter för bland annat foder, växtodling och maskin.  Vi i distrikten var på plats med en station där vi svarade på medlemsfrågor. En annan uppgift vi har är att hjälpa till i kaffeserveringen.  Att det är populärt visas av att vi under dessa två dagar serverade drygt 1,5 m3 kaffe och 7000 kakor

/Distriktsstyrelsen Kristianstad-Blekinge