Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Korn
Korn har långa vassa borst och innanför dessa sitter de gula kornen. Kornen används för att göra mjöl och gryn, men återfinns även som ingrediens i många öl- och whiskeysorter. Kolhydraten i det fina mjölet från korn har en speciell struktur som skiljer sig från övriga sädesslag.
Kort historik
Visste du att..?
Palt, kams, klabbe, klubba, klöbba och klimpen – kärt barn har många namn. Pitepalten, en del av den traditionella svenska husmanskosten, finns också i en rad olika varianter. I nästintill alla recept ingår dock kornmjöl som viktig ingrediens!
Hälsofördelar
Matsamtalet podcast - Allt om malt
Betaglukan är livets källa! Det är en typ av fiber som finns i sädesslaget korn och ger lågt GI, är bra för tarmen och sänker både blodsocker och kolesterol. Ytterligare hälsoeffekter får du om du gör det till malt och använder i mat. Må bättre med korn alltså! Matsamtalet avsnitt 44 lär dig allt om korn.
Lyssna på avsnitt 44 av Matsamtalet