Korn

Korn har långa vassa borst och innanför dessa sitter de gula kornen. Kornen används för att göra mjöl och gryn, men återfinns även som ingrediens i många öl- och whiskeysorter. Kolhydraten i det fina mjölet från korn har en speciell struktur som skiljer sig från övriga sädesslag.

Kornet finns i två huvudtyper, sexradskorn och tvåradskorn, och kan odlas både som höst- och vårsådd gröda. Den vanligaste formen av korn är dock vårsått tvåradskorn. 
 
Idag odlas korn på 14 procent av åkerarealen i Sverige, främst i norr men även i övriga landet, och utgör cirka 30 procent av den totala spannmålsskörden (beräknat på snittet för korn och den totala skörden under de senaste fem åren i Sverige).
 

Kort historik

Tillsammans med vete är korn vår äldsta kulturväxt, vilda varianter förekom i hela det område i Mellanöstern som kallas för den fruktbara halvmånen. Liksom för det odlade vetet försökte man utveckla vildvarianter av korn inom loppet av några hundra år till varianter som var anpassade för odling.
 
I Norden har korn länge varit den dominerande grödan och användes både till djurfoder och som råvara till gröt, bröd och olika former av jästa drycker. Under senare århundraden har odlingen av korn minskat, först på grund av en ökad odling av havre och under senare tid på grund av den ökade veteodlingen. 
 

Visste du att..?

Palt, kams, klabbe, klubba, klöbba och klimpen – kärt barn har många namn. Pitepalten, en del av den traditionella svenska husmanskosten, finns också i en rad olika varianter. I nästintill alla recept ingår dock kornmjöl som viktig ingrediens!

Hälsofördelar

Korn innehåller betaglukan, ett olösligt fiber, som kan bidra till att sänka blodets halt av kolesterol. Korn är också rikt på viktiga mineraler såsom kalium, magnesium och fosfor.
 
Med sitt låga GI-värde, nästan som baljväxter, tar det längre tid för kroppen att ta upp energin från korn. Därför kan det vara fördelaktigt för diabetiker att äta korn då blodsockret stabiliseras. 

Korn ingår i gruppen “ancient grains” – ett uråldrigt gryn som ingått i människans kost sedan tusentals år tillbaka. Intresset för oförädlad mat har ökat på senare tid, där kornet är en av nyckelingredienserna.

Tips!

Korngryn är gott i salladen eller som ett matigt alternativ till risotto. Du kan också byta ut en del av köttfärsen mot korngryn i såsen för en klimatsmartare måltid. 
 
Våga prova något nytt!