Distrikt Västerbotten

Distrikt Västerbotten är beläget i övre Norrland. Västerbottens län är det näst största länet i Sverige och upptar en åttondel av Sveriges yta. Distriktet har en varierad natur, allt från det karga kustlandskapet vid Bottenviken till den mäktiga fjällnaturen i väster på gränsen mot Norge. 

Sommarhälsning från Distriktet

Vår Distriktsstämma hölls äntligen fysiskt i Skellefteå 21 mars på hotell Aurum med gott deltagande och bra diskussioner, från koncernstyrelsen deltog Per Wijkander och från koncernledning Elisabeth Ringdahl.
Carina Forslund fick mottaga en Silvergrodd för sitt goda arbete och engagemang i Lantmännen.

Maskinvisning hölls i Umeå 21–22 april i samarbete med Swecon, trevliga dagar med varmt på fredag och kallt på lördag så vinterjackan åkte på.

Så blev den av studieresan vi pratat om länge, 25–26 april åkte vi till västra Sverige och besökte Fendt centrat i Vara samt åt lunch på kafé Nordpolen som jag gott kan rekommendera om ni har vägarna förbi, därefter åkte vi till Bjertorp där vi besökte försöksanläggningen och övernattade på Bjertorps slott.

Dag två började med besök på försöksgården Viken och sen till Skövde där vi besökte det nya Valtra centrat, sen blev det ett gårdsbesök innan det bar i väg till Göteborg för flyg hem till Umeå.

Två mycket bra dagar med intressanta besök och det pratades i gruppen att vi bör nog göra fler resor framöver.

Koncernstämman hölls den 3 Maj i Stockholm, där även detta år beslut togs om den högsta utdelningen någonsin till oss ägare någonsin. Att fortsatt leverera ett starkt resultat visar på styrkan i Lantmännen som kooperativ förening ägd av oss svenska lantbrukare. En stor eloge till ledningen och alla medarbetare inom Lantmännen som gör detta möjligt genom ett gott arbete.

Rapport från fältvandringen i Rödåsel den 31maj. Vi träffades hemma på gården hos Frank och Leni Willinger där dom presenterade gården och sin resa Från Liechstenstein till Sverige sedan åkte vi en bit och tittade på två olika vallar och Lars Ericksson tog fram sitt block med beräknat skördetidpunkt..och mera grejer

Sedan åkte vi hem till dom där vi bjöds på gott fika som Leni hade bakat,dom som deltog var Hushållningssällskapet,Fodercentralen,en forskare från SLU som hade med sig olika framtida vallgrödor bland annat en klöver som var väldigt härdig curaklöver som kunde bli 20årig

Sammantaget var det en trevlig kväll men vi hade gärna fått vara några till vi var 4 som inte tillhörde arrangörsgruppen.

Skogs Nolia genomfördes 15–17 juni i Håknäs skogen utanför Vännäs, vi från distriktsstyrelsen var med i Lantmännen Maskins monter och hjälpte till. Gott om folk i montern i värmen och vi hade mässans godaste grillkorv enligt besökarna, drygt 2100 korvar gick det åt under dagarna.

Nu hoppas vi på regn så vi inte behöver uppleva samma torka som 2018, för torrt är det i hela landet och tufft är det för spannmålsodlarna samt för mjölkbönder där avräkningspriset sänkts kraftigt och fortfarande höga kostnader, räntor mm.Känns väldigt underligt när vår finansminister uppmanar till att köpa billig mat (importerad) när vi samtidigt ska höja vår självförsörjningsgrad när det är oroligt i värden, jag får det inte att gå ihop….Så handla lokalproducerat/svenskt och dansa regndansen.

Med det vill vi från distriktsstyrelsen önska alla en trevlig sommar.

Ronny Olofsson ordförande