Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Rågkornet kan ha flera olika nyanser och färger där de vanligaste färgerna är blågröna och rödgula nyanser. Råg växer snabbt och har traditionellt främst använts för bakning av knäckebröd och bröd bakat på fullkornsråg och surdeg.
Kort historik
Råg har sitt ursprung i mindre Asien, i nuvarande Turkiet. Rågen var känd av antikens greker och romare, men odlades inte i någon större utsträckning av dem.
Rågen skiljer sig från de andra spannmålsslagen genom att vara en korsbefruktare och kännetecknas av en öppen blomning. När rågblommorna släpper sitt pollen syns det som en dimma över grödan, och man brukar säga att ”rågen ryker”.
Visste du att...?
Vilka hälsofördelar har råg?
Varför blir man mätt av råg?
Tips!
Använd rågflingor istället för ströbröd! Och använd det överblivna rågbrödet till krispiga krutonger i salladen - så minskar vi också matsvinnet!