Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Baljväxter - en guide
Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein. Läs mer i vår guide.
Bondbönor
(Vicia faba) Odlad art av böna som uppkommit i odling i norra Afrika. Bondbönan har fått ge namn även till den ursprungligen sydamerikanska bönan P. vulgarise även om de inte tillhör samma art (se även sojaböna, ögonböna och mungböna). Bondbönor innehåller vicin och convicin, ämnen som kan orsaka blodbrist eller så kallad favism hos individer som saknar ett specifikt enzym.
Sojaböna
(Glycine max) En egen art av bönor som härstammar från östra Asien. Den har odlats länge i Kina och används som råvara till en rad olika rätter och livsmedel. Den unika proteinsammansättningen ger sojabönan en särställning som vegetabilisk råvara. Sojabönan har också en hög halt olja, vilket gör att den ibland klassas som oljeväxt.
Ögonböna (black eye-ärtor)
(Vigna unguiculata) En egen art av böna, ögonböna, som uppstått i odling i Afrika. Enfärgad med en typisk svart fläck där bönans näringsstjälk suttit.
Baljväxter behöver blötläggas för att ämnen i den som kan störa matsmältningen ska brytas ned och stärkelsen beredas för kokning. Angivna tider är den kortaste rekommenderade tiden för blötläggning. Bönor och ärter kan med fördel blötläggas i upp till 24 timmar