Baljväxter - en guide

Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein. Läs mer i vår guide. 

Bild på bondbönor

Bondbönor

(Vicia faba) Odlad art av böna som uppkommit i odling i norra Afrika. Bondbönan har fått ge namn även till den ursprungligen sydamerikanska bönan P. vulgarise även om de inte tillhör samma art (se även sojaböna, ögonböna och mungböna). Bondbönor innehåller vicin och convicin, ämnen som kan orsaka blodbrist eller så kallad favism hos individer som saknar ett specifikt enzym.

Bild på sojabönor

Sojaböna

(Glycine max) En egen art av bönor som härstammar från östra Asien. Den har odlats länge i Kina och används som råvara till en rad olika rätter och livsmedel. Den unika proteinsammansättningen ger sojabönan en särställning som vegetabilisk råvara. Sojabönan har också en hög halt olja, vilket gör att den ibland klassas som oljeväxt.

Bild på ögonbönor

Ögonböna (black eye-ärtor)

(Vigna unguiculata) En egen art av böna, ögonböna, som uppstått i odling i Afrika. Enfärgad med en typisk svart fläck där bönans näringsstjälk suttit.

Baljväxter behöver blötläggas för att ämnen i den som kan störa matsmältningen ska brytas ned och stärkelsen beredas för kokning. Angivna tider är den kortaste rekommenderade tiden för blötläggning. Bönor och ärter kan med fördel blötläggas i upp till 24 timmar

Sort

Blötläggning

Koktid

Små vita bönor

8 h

30 min

Stora vita bönor 8 h 1 h
Kidneybönor 10 h 1 h
Sojabönor 10 h  1,5-2 h
Mungbönor  8 h 12 min
Ögonbönor  8 h  20 min
Svarta bönor  8 h  40 min 
Röda linser  0 h  10 min 
Gröna linser  0 h  30 min 
Små linser  0 h  40 min
Sockerärter  0 h  1 min
Gula ärter  8-10 h 1-1,5 h
Gröna ärter  8-10 h  1,5-2 h 
Kikärter  8 h  45 min