Sigrids hasselnötssallad

Hösten bjuder på ett knytkalas och skördefest i naturen. I Matsamtalet avsnitt 26 med Johan "Matgeek" Hedberg och mästerkockan Sigrid Bárány bjuds det på en höstig hasselnötssallad. Receptet är fritt efter Hugh Fearnley-Whittingstall. En lätt förrätt som helt bygger på tillgång till färska, gröna hasselnötter.
Recept: Sigrid Bárány Fotograf: Lina Haskel


4 portioner
  • 8 skivor pancetta eller bacon
  • 1 dl färska hasselnötter, skalade
  • 1 liten påse bladspenat (70 g)
  • Några blad romansallad eller annan krispig sallad
  • 1 dl plockad eller grovhackad bladpersilja

Senapsvinägrett:

  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk god, stark senap, t ex 1 tsk dijon och 1 tsk gul amerikansk senap
  • Salt och peppar

20 min

Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Hacka nötterna grovt. Blanda sallad och persilja och portionera ut på 4 tallrikar. Knaperstek pancetta i lite olja eller bacon utan olja, lyft upp och lått rinna av på papper. Stek nötterna i oljan eller baconfettet så att de får lite gyllene yta. Ringla över vinägretten över salladen. Fördela nötter och pancetta ovanpå. Servera genast.


3,1/5 baserat på 1540 röster.