Havrekakor med nötter och chokladtopping.

Havrekakor med nötter och chokladtopping

Här kan du lära dig att göra hembakade havrekakor med massor av olika
sorters nötter och choklad. Nötterna i receptet kan bytas ut mot andra nötter.
Hälften av nötterna i kakdegen kan bytas ut mot torkade bär eller russin.


20 kakor

Till 20 kakor behöver du:
150 g smör
1 ½ dl hackade nötter
3 ½ dl mörk choklad
3 dl Kungsörnen vetemjöl
6 dl Axa fiberberikade havregryn
1 ¼ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
½ dl vatten

Topping
80 g mörk choklad
2 msk hackade pistaschnötter
2 msk hackade cashewnötter
2 msk hackade pecannötter
2 msk riven kokos

60 minuter
  1. Värm ugnen till 200°. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Hacka nötter och choklad.
  3. Blanda samman mjöl, havregryn, socker, salt och bakpulver. Rör samman med smöret. Tillsätt sirap, vatten, choklad och nötter.
  4. Rulla till två rullar, 5 cm i diameter, och kyl 30 minuter.
  5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Skär varje rulle i 10 kakor och lägg på plåten.
  6. Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda kakorna 12 minuter.
  7. Smält chokladen och rippla över kakorna. Strö över nötter och kokos. Låt kakorna svalna på galler.

3,3/5 baserat på 222 röster.