Krämig palsternackssoppa med fetaost och pumpakärnor.

Krämig palsternackssoppa med fetaost och pumpakärnor

Palsternackan har en kryddig och söt smak viket gör den utmärkt som bas i soppor och puréer. Genom att smaka upp soppan med lite citronsaft och syrlig fetaost fås en välbalanserad och mycket smaklig vardagsrätt som passar bra dagar då man vill att matlagningen ska gå undan.


4 portioner

1 gul lök
400 g palsternacka
1 förp Go Green Ekologiska Stora Vita Bönor
1 ½ dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 citron

Topping
200 g fetaost
½ dl Go Green Rostade Pumpakärnor

Salt och peppar
Smör eller olivolja till stekning

35 minuter
  1. Skala lök och palsternacka. Finstrimla löken och skär palsternackan i mindre bitar. Häll av spadet från bönorna.
  2. Hetta upp en stor kastrull med smör eller olivolja. Fräs löken glansig i några minuter. Tillsätt palsternacka och vita bönor. Slå över vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och sedan puttra på medelvärme i ca 15 min, eller tills palsternackorna är mjuka.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden och låt koka upp. Späd eventuellt med vatten eller mjölk om soppan är för tjock. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  4. Servera sopan i djupa skålar. Toppa med smulad fetaost och pumpakärnor.

3,3/5 baserat på 334 röster.