Medelhavspasta med ansjovis, russin och pinjenötter

En mycket enkel och snabblagad rätt som hämtar influenser från både Sverige och Italiens sydligare delar. Ansjovissmaken försvinner något bakom tomatsåsen men bidrar med en lätt umamiton som ytterligare förstärks då den rivna parmesanosten kommer på plats. 


4 portioner

400 g Kungsörnen Prima Penne
50 g pinjenötter

Tomatsås
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 förp Go Green Ekologiska krossade tomater
1 liten ask ansjovis, 125 g
3 msk russin
1 tsk rödvinsvinäger

Sallad
150 g blandad sallad
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger

150 g riven parmesan till servering

Socker
Salt och peppar
Olivolja och/eller smör till stekning

30 minuter
  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. 
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Häll av på ett fat.
  3. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja och/eller smör. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills löken blir glansig. Slå över krossade tomater och låt koka upp och sedan puttra på medelvärme.
  4. Hacka ansjovisfiléerna grovt. Tillsätt filéerna och lite av ansjovisspadet i tomatsåsen tillsammans med russin och låt koka ihop ca 10 minuter. Smaka sedan av med rödvinsvinäger, socker salt och peppar.
  5. Skölj salladen. Blanda ihop rödvinsvinäger, olivolja salt och peppar till en salladsdressing. Blanda med salladen strax före servering.
  6. Servera pastan tillsammans med den goda såsen, rostade pinjenötter, riven parmesan och sallad.

3,5/5 baserat på 275 röster.