Piroger med grahamsmjöl med ärter & solroskärnor.

Piroger med grahamsmjöl med ärter & solroskärnor

Piroger är den ultimata utflyktsmaten eftersom de kan ätas både kalla och varma. De går även jättebra att frysa in och sedan tina eller värma på i ugnen eller mikron. Den goda fyllningen med ärter, ägg, krispiga solroskärnor och smakrik ost passar även bra att blanda ner i nykokt pasta.


Ca 12 piroger

Deg:
5 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 dl Kungsörnen Grahamsmjöl
1 tsk salt
250 g kylskåpskallt smör
1 ägg
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
1 liten purjolök
150 g Go Green Solroskärnor
200 g frysta gröna ärter
200 g vällagrad prästost
Salt och svartpeppar
Smör till fräsning 

1 ägg till pensling

1 timme 30 minuter
  1. Börja med pirogdegen: Blanda vetemjölet, grahamsmjölet och saltet i en bunke. Fördela smöret i mjölblandningen med fingertopparna, en gaffel eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet under tiden fyllningen förbereds.
  2. Koka äggen ca 7 minuter eller tills de är hårdkokta. 
  3. Dela purjolöken längs med, skölj den noga och finhacka den sedan.
  4. Rosta 2/3 av solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. För över på ett fat. 
  5. Tillsätt en klick smör i pannan och fräs purjolöken glansig men utan att få färg. Dra av pannan från plattan.
  6. Skala äggen och hacka dem grovt. Riv osten grovt.
  7. Blanda ner de frysta ärterna, solroskärnorna, ägghacket och osten i pannan med purjolöken. Smaka av med salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen på en mjölad arbetsbänk till en stor kvadrat, ca 40*40 cm.  Skär den i sex rutor. 
  10. Fördela hälften av fyllningen på de sex rutorna. Förslut pirogerna genom att vika över den ena kanten på diagonalen. Tryck till längs med kanten, antingen med fingrarna eller med en gaffel. 
  11. För över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och upprepa proceduren med den andra halvan av degen och fyllningen. 
  12. Vispa upp ägget med en matsked vatten i en liten skål. Pensla pirogerna med ägget och strö över resten av solroskärnorna.
  13. Grädda pirogerna, en plåt åt gången, i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

3,5/5 baserat på 296 röster.