Grön ärtsoppa med pepparrotsmacka.

Grön ärtsoppa med pepparrotsmacka

En krämig men ändå frisk soppa som kan serveras såväl varm som kall. Men en god macka på havre- och fröbröd med pepparrotsfärskost är det här en härlig vår- eller sommarmiddag, men receptet kan även halveras och serveras som förrätt.


4 portioner

Grön ärtsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
600 g frysta ärter
8 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche

Pepparrotsmacka
1 bit pepparrot, ca 3 cm
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
100 g färskost
8 skivor Havre- och fröbröd 

Salt och peppar
Smör till fräsning

30 minuter
  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken och vitlöken några minuter, utan att ta färg. Slå på vinet och låt det koka in.
  2. Tillsätt ärter, vatten, grönsaksfond/-buljong och crème fraîche. Låt koka upp och sedan puttra ett par minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i en blender. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och finriv pepparroten. Finskär gräslöken och klipp krassen. Rör samman pepparrot och färskost. Smaka av med salt och peppar. Bred pepparrotsfärskosten på brödskivorna och toppa med gräslök och krasse.
  4. Häll upp soppan i djupa tallrikar och servera tillsammans med pepparrotsmackan.

Instruktion för hur du bakar havre- och fröbrödet hittar du här. 


3,7/5 baserat på 245 röster.