Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Grön ärtsoppa med pepparrotsmacka
En krämig men ändå frisk soppa som kan serveras såväl varm som kall. Men en god macka på havre- och fröbröd med pepparrotsfärskost är det här en härlig vår- eller sommarmiddag, men receptet kan även halveras och serveras som förrätt.
Grön ärtsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
600 g frysta ärter
8 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl crème fraîche
Pepparrotsmacka
1 bit pepparrot, ca 3 cm
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
100 g färskost
8 skivor Havre- och fröbröd
Salt och peppar
Smör till fräsning
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken och vitlöken några minuter, utan att ta färg. Slå på vinet och låt det koka in.
- Tillsätt ärter, vatten, grönsaksfond/-buljong och crème fraîche. Låt koka upp och sedan puttra ett par minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i en blender. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
- Skala och finriv pepparroten. Finskär gräslöken och klipp krassen. Rör samman pepparrot och färskost. Smaka av med salt och peppar. Bred pepparrotsfärskosten på brödskivorna och toppa med gräslök och krasse.
- Häll upp soppan i djupa tallrikar och servera tillsammans med pepparrotsmackan.
Instruktion för hur du bakar havre- och fröbrödet hittar du här.