Gjutjärnsgrillat tunnbröd med äggsmör och gräslök.

Gjutjärnsgrillat tunnbröd med äggsmör och gräslök

Degen till dessa underbara tunnbröd behöver inte jäsa vilket gör dem perfekta att baka när man vill ha färskt bröd på kort tid. Är man ute i naturen kan kakorna gräddas direkt på en stenhäll som blivit varm i elden, eller i en gjutjärnspanna.


24 portioner

7 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

7 dl (420 g) Kungsörnen Ekologiskt Rågmjöl

3 tsk fänkål, finhackad/stött

2 tsk anis, finhackad/stött

2 ½ tsk bikarbonat

3 tsk salt

5 dl filmjölk

1 dl mörk sirap

 

50 g smör, rumsvarmt

3 ägg

1 knippe gräslök

45 minuter
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll i filmjölk och sirap.
  2. Rör ihop till en deg i en degblandare eller för hand. Häll ut degen på väl mjölat bakbord och dela i 24 bitar.
  3. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca ½ cm tjock på väl mjölat bakbord.
  4. Hetta upp en stekpanna/ gjutjärnspanna utan fett. Borsta bort överflödigt mjöl från kakorna och stek dem sedan i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Förvara de varma bröden i en ren bakhanduk.
  5. Löskoka äggen och se till att smöret är rumsvarmt. Mosa sedan äggen lätt med en gaffel tillsammans med smöret. Finhacka gräslök och vänd ner. Serera de nygräddade, varma tunnbröden med äggsmöret.

3,1/5 baserat på 466 röster.