Fattiga riddare med smörfräst äpple och lättvispad grädde.

Fattiga riddare med smörfräst äpple och lättvispad grädde

Fattiga riddare är enkelt, går snabbt att göra och passar bra som brunchrätt, mellanmål eller dessert. Här kan brödet med fördel vara dagsgammalt, riddarna blir ändå saftiga när de doppas i smeten. Prova gärna att tillsätta lite rivet citronskal eller malen kardemumma i smeten, det tillför en extra smakdimension.


4 portioner

Fattiga riddare
4-6 Hatting Mini Flutes
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1 krm salt
1 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Kanelsocker
1 dl strösocker
1 msk kanel

Smörfräst äpple
2 svenska vinteräpplen
2 msk smör
1 msk strö- eller råsocker 

2 dl vispgrädde till servering
Smör till stekning

30 minuter
  1. Se till att brödet är tinat. Skär brödet i centimetertjocka skivor och sedan i mindre bitar. Vispa samman ägg, mjölk, socker och salt i en bunke eller djup tallrik. Vispa ner mjölet och blanda ihop till en jämn smet. 
  2. Blanda samman socker och kanel på en tallrik. 
  3. Lägg brödskivorna i mjölkblandningen och låt de ligga och dra en stund. 
  4. Skär under tiden äpplena i klyftor. Stek de sedan på ganska hög värme i smör ett par minuter tillsammans med sockret tills sockret karamelliserats och äpplena fått fin färg. 
  5. Stek brödskivorna i rejält med smör i en stekpanna tills de fått fin färg på båda sidorna. Doppa sedan brödet i kanelsockret.
  6. Vispa grädden lätt.
  7. Servera de fattiga riddarna tillsammans med äpplena och grädden.

3,1/5 baserat på 449 röster.