Pumpapaj med saltrostade pumpakärnor.

Pumpapaj med saltrostade pumpakärnor

En söt och kryddig dessertpaj på pumpa som blir allra godast tillsammans med en klick lättvispad grädde.


4 portioner

Pajdeg
3 dl Kungsörnen Vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Fyllning
400 g pumpakött, ca 5 dl tärnad pumpa
1 citron
2 dl grädde
1 ¾ dl stösocker
3 ägg
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2 msk Kungsörnen Vetemjöl

Saltrostade pumpakärnor
1 msk smör
1 ½ dl Go Green Pumpakärnor
½ msk strösocker
1 nypa salt

2 dl lättvispad grädde till servering

2 timmar
  1. Hacka samman vetemjöl, smör och socker till en smulig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform eller form med löstagbar kant. Ställ in i frysen och låt vila i 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen.
  4. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Skala och kärna ur pumpa. Tärna pumpköttet och koka det mjukt i en kastrull med vatten, ca 15 min.
  6. Mixa pumpan till en slät puré eller passera genom en finmaskig sil och låt svalna. Skölj citronen och finriv det yttersta skalet. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll i det nygräddade pajskalet.
  7. Grädda pajen ca 45 min i nedre delen av ugnen. Täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningstiden så att kakan inte bränns. 
  8. Hetta upp en stekpanna med smöret. Tillsätt pumpakärnor, socker och salt och fräs i några minuter. Häll av på en tallrik.
  9. Garnera pajen med pumpakärnorna. Servera tillsammans med lättvispad grädde.

3,4/5 baserat på 345 röster.