Handstyckade kycklingbröst med portvinsspetsad linsragu.

Handstyckade kycklingbröst med portvinsspetsad linsragu

De handstyckade kycklingfiléerna serveras med en linsragu som smaksätts med portvin, sidfläsk och timjan. Linserna behöver inte blötläggas men kokar inte sönder lika lätt samt blir större om de får ligga i vatten två timmar innan de tillagas.


4 portioner

4 kycklingbröst med del av vinge

3 dl GoGreen Gröna Linser, blötlagda i två timmar
1 bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 persiljerötter
2 morötter
2 msk smör
1 dl portvin
1 ½ dl balsamvinäger
3 timjankvistar
2 lagerblad
Ca ½ l hönsbuljong

200 g skogschampinjoner
150 g rökt sidfläsk

Smör till stekning
Salt och peppar
Timjan till garnering

40 minuter
  1. Se till att linserna är blötlagda.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Salta och peppra kycklingbrösten. Hetta upp en stor stekpanna med smör och bryn kycklingen runtom. Lägg dem i en ugnsfast form och baka sedan i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills de nått en innertemperatur på 70 grader.
  4. Häll av vattnet från linserna. Skala bananschalottenlöken, vitlöksklyftorna och rotfrukterna. Skär schalottenlöken i ringar, finhacka vitlöksklyftorna och skär rotfrukterna i sneda slantar.
  5. Hetta upp en djup stekpanna eller en traktörpanna med smör och fräs sedan schalottenlök och vitlök glansig. Tillsätt rotfrukter, linser, portvin, balsamvinäger, timjankvistar, lagerblad och hönsbuljong så att det täcker. Låt koka på svag värme ca 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Späd med hönsbuljong eller vatten under tiden så det inte kokar torrt. 
  6. Skär champinjonerna i kvartar och tärna sidfläsket.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör och stek sedan svamp och sidfläsk krispigt.
  8. Skär kycklingfiléerna i två bitar. Blanda ner svamp och sidfläsk i linsragun. Smaka av med salt och peppar, garnera med timjan och servera.

3,4/5 baserat på 316 röster.