Blinier

Va inte rädd att testa olika mjölsorter, anser Sigrid Bárány och Johand "Matgeek" Hedberg i podcasten Matsamtalet, avsnitt 30. Här kommer ett recept på Johans urgoda Blinier som kan varieras med smarriga tillbehör. 
Recept: Johan Hedberg Fotograf: Lina Haskel
 

 

 


1 ägg

2 dl mjölk

10 g jäst

0,5 dl smetana (gräddfil i värsta fall)

1 dl Kungsörnen bovetemjöl

1 dl Kungsörnen vetemjöl

2 krm salt

1 timmme 30 minuter
  1. Skira ägget (separera vitan från gulan och vispa äggvitan fluffig).
  2. Värm mjölken tills den är ljummen och lös jästen i vätskan.
  3. Vispa i smetanan. Tillsätt allt mjöl samt salt och rör till en klumpfri smet.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Tar cirka en timme.
  5. Stek små plättar i lite smör.
  6. Servera med löjrom, hackad rödlök, en klick smetana eller creme fraiche, en dillkvist samt en citronskiva.

4,3/5 baserat på 64 röster.

Lyssna på Matsamtalet