Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Kan du laga en omelett? Då kan du laga mat. I alla fall enligt Sigrid Baranys mamma. Vill du dessutom veta hur du kokar det perfekta ägget, höra Matsamtalets husbonde Thomas Orrenius berätta om sina hönor som är lite dagen efter och måltidsforskaren Richard Tellström förklara varför vi äter ägg till påsk? Ja då ska du lyssna på Matsamtalet, en matpodd med matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany.
Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!
Testa Johan "Matgeek" Hedbersgs omelett som görs med vakumpåse i vattenbad.
Ett snabbt och enkelt sätt att laga en omelett!
Lägg lite spenat, tomatsås eller liknande i kaffekopp med en liten skvätt vatten och värm i 30 sekunder på full effekt i micron. Knäck sedan ett ägg i samma kopp och rör runt lätt. Värm i ytterligare 30 sekunder i micron på full effekt. Voila! en god omelett.
Koka ägg i 73 gradigt vattenbad i 13 minuter för att få ett mjukt kokt ägg.
Stek rester du hitta i kylskåpet tex rostade rotfrukter. Addera ägg, lite vatten eller grädde och riv över ost,tex parmesan. Vändstek så att den blir stel, eller stek på ena sidan och sätt på ett lock på pannan. Perfekt att ha som matlåda eller på smörgåsen.
Ägg som ska kokas ska inte vara för färska, helst en vecka gamla. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten som nästan helt täcker äggen. Sätt på högsta värmen på spisen och när det börjar koka, ta tid på ca 6 min, lite beroende på din spis. När äggen kokat klart, töm kastrullen på vatten och skaka äggen lite i kastrullen, så att skalet spricker lite grann. Lägg sedan äggen isvatten i drygt 20-30 sekunder. Nu är det enkelt att lyfta av skalet från äggen.
Gammalt eller inte?
Ägg märkes på förpackningen och håller i 28 dagar i rumstemperatur. Förvaras det i kylskåp så håller det ytterligare ca 3 månader. Det går att testa om äggen är gamla:
Det är alltså helt onödigt att kasta ägg så fort datumen på förpackningen har gått ut!