Avsnitt 13 - Ägg

Kan du laga en omelett? Då kan du laga mat. I alla fall enligt Sigrid Baranys mamma. Vill du dessutom veta hur du kokar det perfekta ägget, höra Matsamtalets husbonde Thomas Orrenius berätta om sina hönor som är lite dagen efter och måltidsforskaren Richard Tellström förklara varför vi äter ägg till påsk? Ja då ska du lyssna på Matsamtalet, en matpodd med matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

YouTube preview

Johans omelett sous vide

Testa Johan "Matgeek" Hedbersgs omelett som görs med vakumpåse i vattenbad. 

Ägg i kopp!

Ett snabbt och enkelt sätt att laga en omelett!
Lägg lite spenat, tomatsås eller liknande i kaffekopp med en liten skvätt vatten och värm i 30 sekunder på full effekt i micron. Knäck sedan ett ägg i samma kopp och rör runt lätt. Värm i ytterligare 30 sekunder i micron på full effekt. Voila! en god omelett.

Johans mjukt kokta ägg

Koka ägg i 73 gradigt vattenbad i 13 minuter för att få ett mjukt kokt ägg. 

Sigrids frittata

Stek rester du hitta i kylskåpet tex rostade rotfrukter. Addera ägg, lite vatten eller grädde och riv över ost,tex parmesan. Vändstek så att den blir stel, eller stek på ena sidan och sätt på ett lock på pannan. Perfekt att ha som matlåda eller på smörgåsen. 

Koka och skala ägg på Johans vis

Ägg som ska kokas ska inte vara för färska, helst en vecka gamla. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten som nästan helt täcker äggen. Sätt på högsta värmen på spisen och när det börjar koka, ta tid på ca 6 min, lite beroende på din spis. När äggen kokat klart, töm kastrullen på vatten och skaka äggen lite i kastrullen, så att skalet spricker lite grann. Lägg sedan äggen isvatten i drygt 20-30 sekunder. Nu är det enkelt att lyfta av skalet från äggen.

Gammalt eller inte?

Ägg märkes på förpackningen och håller i 28 dagar i rumstemperatur. Förvaras det i kylskåp så håller det ytterligare ca 3 månader. Det går att testa om äggen är gamla:

  • Lägg det okokta ägget i vatten - flyter det så är det gammalt.
  • Du kan även knäcka äggen, luktar det surt är det gammalt.

Det är alltså helt onödigt att kasta ägg så fort datumen på förpackningen har gått ut!