Avsnitt 16 - Ät som en fågel

"När var senaste gången du la dina nötter i blöt?” - Just nu är det trendigt med frön, gryn och nötter. En del vinner på att groddas eller blötas - tips och tricks kring trendmaten får du av Sigrid Barany och Johan Hedberg. För en gångs skull äter de som en fågel i studion. Hur smakar det hajpade superfröet chia? Och har matpoddens egen husbonde Thomas Orrenius en dold tillgång i sina hasselsnår?

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

YouTube preview

Gör din egen Nutella

Att göra sin egen Nutella är faktiskt ganska enkelt om man har en bra matberedare. Här visar Johan "Matgeek" Hedberg hur det går till.

Gör ett eget fröknäcke - RawFood

Som ett gott mellanmål tipsar Sigrid och Johan om göra egna fröknäcken. Blanda 200g linfrön, 50g siljonfrön och 50g potatismjöl. Häll över kokande vatten och låt det stå i en timme. Lägg på exempelvis pumpakärnor och bre ut på en ugnssäker form med dubbla bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 40 min på 175 grader.