Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
“Ett köksliv utan fett är inte värt att leva”, konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Barany i Matsamtalet som den här gången handlar om fett. Allt från smör och ister till oljor. Vad är det för skillnad på alla oljor egentligen? Missa inte lilla redningsskolan, den är både toppen och botten och lite beurre manié!
Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!
Citronsmör - addera lite citronzest till smöret
Jososmör - testa brynt smör med jozo till vit fisk
Bryn smör och låt svalna. Rör ihop med lika mycket vanligt smör och bred på en toast. Krydda efter önskemål.
Misosmör - mixa misopasta, med smör, sake och socker
Rosmarinsmör - Sjud rosmarin i smör försiktigt. Plocka ur kvistarna och häll över en nystekt biff. Eller slå i en serveringsskål och låt det bli fastare.
Hummersmör - sjud smör i hummerskal
Vitlökssmör 1 - pressa färsk vitlök för en väldigt stark smak
Vitlökssmör 2 - pressa torkad vitlök (vitlök som säljs i vanlig livsmedelsbutik) i smör, eller sjud vitlöksklyftor i smör alt. rosta i ugn.
Vitlökssmör 3 - med svart fermenterad vitlök.
Kallpressad olja: Rapsfröna pressas i en mekanisk press i ca 30-40 grader som bevarar färg och en frisk nötig smak. Kallpressad rapsolja kan tas fram både av industrin men också av den lilla enskilda gården. Det går att justera en mildare eller intensivare smak utifrån hur mycket olja som pressas ut från rapsen. En kallpressad olja passar till den goda salladen.
Varmpressad olja: En industriprocess där mer olja fås ut av varje frö. Här tas en del av smak och färg bort. Istället får man en neutral olja som passar utmärkt till matlagning och såser.