Enkelt smör

Recept: Johan Hedberg Foto: Ulrika Ekblom


250g smör
  • 5 dl kylskåpskall grädde, helst 40 %
  • 1 g (ca 1 krm) salt

20 minuter
  1. Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vitavätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret.
  2. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka på, ha i smoothies eller använda tillen god sås.
  3. Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsättnytt. Upprepa tills vattnet är helt klart.
  4. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak.
  5. Packa in och förvara svalt. Håller minst 1 vecka.

3,1/5 baserat på 1622 röster.