Syrat smör

Har man lite tid på sig är det alltid värt att syra smöret. Det ger mer smak och personlig karaktär. Hur länge man syrar grädden är en smaksak. Det blir helt olika slutprodukter beroende på om man har haft det framme 24 timmar eller i kylen 48 timmar. När vi köper smör av hantverkare har de stenkoll på hela temperaturkurvanunder syrningsprocessen. Det är också det, förutom gräddens smak, som ger så storskillnad mellan olika smör. Slutresultatet påverkas av temperaturen på grädden när du kärnar den. Kylskåpskall grädde är enkel att kärna och ger ett fett smör. Är grädden däremot cirka 16 grader blir smöret syrligare och smakrikare. För enkelhetens skull står det kylskåpskall i recepten, men våga experimentera lite!Det korna äter påverkar färgen på mjölken och i sin tur smöret. Mer betakaroten ger en gulare produkt. I Nordisk familjebok från 1890 rekommenderas att ge kon 5–8 kg morötter per dag för ett riktigt gult sommarsmör.

Recept: Johan Hedberg Foto: Ulrika Ekblom


250 g smör

1 msk filmjölk

5 dl grädde, helst 40 % 1 g (ca 1 krm) salt

20 minuter

Blanda fil och grädde, täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 24 timmar. Ställ in i kylen 3–4 timmar och följ därefter instruktionerna i receptet Enkelt smör.

TIPS! Den snabba varianten av syrat smör innebär att man köper crème fraiche i butiken och vispar till smör. Jag brukar köpa vispgrädde på 1⁄2-liters tetra med skruvlock. Skruva av, häll i filmjölk, skaka lite försiktigt och märk upp med en penna. Enkelt och behändigt.


3,0/5 baserat på 540 röster.