Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Har man lite tid på sig är det alltid värt att syra smöret. Det ger mer smak och personlig karaktär. Hur länge man syrar grädden är en smaksak. Det blir helt olika slutprodukter beroende på om man har haft det framme 24 timmar eller i kylen 48 timmar. När vi köper smör av hantverkare har de stenkoll på hela temperaturkurvanunder syrningsprocessen. Det är också det, förutom gräddens smak, som ger så storskillnad mellan olika smör. Slutresultatet påverkas av temperaturen på grädden när du kärnar den. Kylskåpskall grädde är enkel att kärna och ger ett fett smör. Är grädden däremot cirka 16 grader blir smöret syrligare och smakrikare. För enkelhetens skull står det kylskåpskall i recepten, men våga experimentera lite!Det korna äter påverkar färgen på mjölken och i sin tur smöret. Mer betakaroten ger en gulare produkt. I Nordisk familjebok från 1890 rekommenderas att ge kon 5–8 kg morötter per dag för ett riktigt gult sommarsmör.
Recept: Johan Hedberg Foto: Ulrika Ekblom
1 msk filmjölk
5 dl grädde, helst 40 % 1 g (ca 1 krm) salt
Blanda fil och grädde, täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 24 timmar. Ställ in i kylen 3–4 timmar och följ därefter instruktionerna i receptet Enkelt smör.
TIPS! Den snabba varianten av syrat smör innebär att man köper crème fraiche i butiken och vispar till smör. Jag brukar köpa vispgrädde på 1⁄2-liters tetra med skruvlock. Skruva av, häll i filmjölk, skaka lite försiktigt och märk upp med en penna. Enkelt och behändigt.