Örtigt smöret

Ett örtigt smör, typ café de Paris. Kan lätt bli en favorit att doppa pommes frites i eller lägga på nygrillat kött. Receptet är mer ett riktmärke, testa dig fram och lägg till eller uteslut efter eget huvud.
Recept: Johan Hedberg Foto: Ulrika Ekblom


8 portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 250 g rumstempererat smör + till stekning 2 msk konjak
  • 1⁄4 citron
  • 1 msk kapris
  • 2 sardellfiléer
  • 1 1⁄2 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 knippe persilja
  • 1⁄2 knippe gräslök
  • 2 msk finhackad timjan
  • 2 krm paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 krm mald ingefära
  • salt och nymald svartpeppar

15 minuter
  1. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Den ska bli glansig men inte få färg.
  2. Tillsätt konjaken och koka tills endast lite vätska återstår. Låt svalna.
  3. Mixa löken och vätskan. Pressa i citronsaft, tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera i en skål eller rulla in i plastfolie till en korv, kyl och skär upp i slantar.

3,4/5 baserat på 213 röster.