Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Örtigt smöret
Ett örtigt smör, typ café de Paris. Kan lätt bli en favorit att doppa pommes frites i eller lägga på nygrillat kött. Receptet är mer ett riktmärke, testa dig fram och lägg till eller uteslut efter eget huvud.
Recept: Johan Hedberg Foto: Ulrika Ekblom
- 2 schalottenlökar
- 250 g rumstempererat smör + till stekning 2 msk konjak
- 1⁄4 citron
- 1 msk kapris
- 2 sardellfiléer
- 1 1⁄2 msk dijonsenap
- 1 msk tomatpuré
- 1 knippe persilja
- 1⁄2 knippe gräslök
- 2 msk finhackad timjan
- 2 krm paprikapulver
- 2 krm cayennepeppar
- 1 krm mald ingefära
- salt och nymald svartpeppar
- Finhacka löken och fräs den i lite smör. Den ska bli glansig men inte få färg.
- Tillsätt konjaken och koka tills endast lite vätska återstår. Låt svalna.
- Mixa löken och vätskan. Pressa i citronsaft, tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
- Servera i en skål eller rulla in i plastfolie till en korv, kyl och skär upp i slantar.