Avsnitt 23 - Måltiden som gemenskap

Mat är alltid godare när du äter den tillsammans med någon. Konceptet “Måltiden” är ämnet för dagen i Matsamtalet, Sigrid Bárány tar fram sin lilla röda regelbok om måltider och tillsammans med Johan "Matgeek" Hedberg ska de få alla att bli lika engagerade i själva måltiden som med maten. De pratar med måltidsgurun Carl-Jan Granqvist och vår bonde Thomas om måltiden som gemenskap. Hur kan du göra din måltid till en riktigt fin upplevelse för alla?

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Sigrids lista för måltiden

 1. Se till att äta middag vid en fast tidpunkt varje dag. 
 2. Be en bordsbön som inte behöver vara religöst förankrad, utan visa tacksamhet för maten och för sällskapet. 
 3. En gemensam ritual. 
 4. Piffa matbordet med något vackert som några värmeljus. 
 5. Hitta några favoriträtter som "Mammas berömda korvstroganoff" som återkommer på menyn. 
 6. En liten sötsak till dessert.
 7. Bär undan din tallrik och tacka för maten. 

Carl Jans bästa måltidstips

 • Stunden och tillfället avgör vad som passar bäst för måltiden. 
 • En torr dryck som tex Champagne är en utmärkt appertift. 
 • På helgen när det oftast finns mer tid kan man laga mat tillsammans. 
 • I veckan när det kanske är mer stressigt finns det gott om bra alternativ att köpa bra tillagad mat. Lägg tiden på den gemensamma måltiden istället. 
Härlig italiensk pastarätt i ugn

Sopranosinspirerad pastarätt

Här kommer ett smaskigt tips på hur du kan nyttja lite goda matrester till en ny härlig pastarätt som är inspirerad av serien Sopranos. 

Ta tomatsås som har puttrat med lite köttbullar och korv och pastaresterna och lägg i en ugnssäker form. Blanda i ricotta, parmagiano och basilika och toppa med mozzarella. Värm i ugnen. Njut av en välsmakande rätt som fungerar utmärkt som rester eller i matlådan!