Avsnitt 19 - Mat som medicin

I Matsamtalet pratar vi om matens roll i olika sammanhang. I det här avsnittet pratar vi speciellt om mat som har en läkande effekt, mat som medicin. Matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg dödar klassiska myter, om mat som haft effekt på hälsan och Jakob Söderström på Lantmännens forskningsavdelning om framtidens läkande livsmedel. Bonden Thomas delar med sig av sin bästa huskur, det vill ni inte missa.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

I avsnittet pratas det om betaglukan som är löslig fiber som hittas naturligt i havre. Kliniska studier visar att betaglukan sänker kolestorolhalten och stabiliserar blodsockret. Men hur mycket havre behöver man då äta för att se en effekt? Det räcker med två portioner t ex havregrynsgröt om dagen. Här har vi plockat fram några smarriga recept med havre. Vill du verkligen testa havrets effekt så spana in Super-havre-me där du får recept för 14 dagar.