Råg i ryggen

Lyssna när Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány nördar ner sig i myllan och pratar karelska piroger och rågad lyxtopping i ett helt avsnitt om råg. Johan gjorde tidigare kruskakliet sexigt - nu är det dags för rågen!  Rågbrödet har gott från hälsokost till trendhyllan och fått en renässans. Matsamtalet är rågat med rågexeperter, rågtips och visste du att rågen mättar mer? Missa inte Matsamtalet om råg!

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Därför ska du äta råg:

  • Innehåller mest kostfiber av våra nordiska sädesslag och ger en bra mättnadskänsla, idealiskt för frukost
  • Utmärkt fiberkälla, innehåller 20 g fiber per 100 g – (råg innehåller 4-5% av den relativt nyupptäckta fibern fruktan som inte ännu ingår i den traditionella kostfiberanalysen)
  • 100 gram råg om dagen ger upp till 50% av rekommenderat dagligt intag av flera viktiga vitaminer och mineraler, 70% av det dagliga kostfiberbehovet men bara 15% av dagsbehovet av energi. 100g råg får du i dig om du äter en stor portion gröt (1.5 dl rågflingor och 2 skivor rågbröd av fullkorn.