Karelska piroger

Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány nördar ner sig i myllan och pratar karelska piroger i Lantmännens podcast Matsamtalet avsnitt 33 - ett helt avsnitt om råg. Och när det gäller pirogerna pratar vi traditionell råbarkad finsk husmanskost.

 Recept: Johan Hedberg Fotograf: Lina Haskel


10-12 piroger

Fyllning (risgrynsgröt)
2 dl grötris (rundkornigt)
3 dl vatten
7 dl mjölk (3%)
1 tsk salt
2 msk smör

Pirogdeg
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
5.4 dl Kungsörnen Finmalt rågmjöl
1 dl vetemjöl

Pensla med:
1 dl vatten
100 g smör 

Äggsmör:
4 st ägg
100 g smör (rumstempererat)

2 timmar
  1. Sjud vatten, smör och ris 10 minuter. Tillsätt mjölk och salt.
  2. Koka upp, sätt på ett lock och dra av från värmen. Låt svälla minst 40-50 minuter.
  3. Knåda samman mjöl, vatten och salt till en smidig deg och forma den därefter till en rull om cirka 4-5 cm. Dela rullen i 10-12 bitar och kavla ut till tunna, runda skivor.
  4. Lägg en klick fyllning mitt på varje skiva i ungefärlig form av ett liggande ägg. Vik upp kanterna och vecka dem så de får sin typiska form.
  5. Grädda mitt i ugnen på 250 grader 10-15 minuter.
  6. Hetta upp vatten och smör till det har smält. Pensla pirogerna med smörblandningen direkt efter att de kommer ut ur ugnen.
  7. Täck pirogerna med en bakduk så de svalnar samtidigt som kanterna mjuknar en aning.
  8. Koka äggen hårt. Skala och hacka dem. Rör samman med det rumstempererade smöret och servera till pirogerna.

4,2/5 baserat på 91 röster.