Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Karelska piroger
Recept: Johan Hedberg Fotograf: Lina Haskel
Fyllning (risgrynsgröt)
2 dl grötris (rundkornigt)
3 dl vatten
7 dl mjölk (3%)
1 tsk salt
2 msk smör
Pirogdeg
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
5.4 dl Kungsörnen Finmalt rågmjöl
1 dl vetemjöl
Pensla med:
1 dl vatten
100 g smör
Äggsmör:
4 st ägg
100 g smör (rumstempererat)
- Sjud vatten, smör och ris 10 minuter. Tillsätt mjölk och salt.
- Koka upp, sätt på ett lock och dra av från värmen. Låt svälla minst 40-50 minuter.
- Knåda samman mjöl, vatten och salt till en smidig deg och forma den därefter till en rull om cirka 4-5 cm. Dela rullen i 10-12 bitar och kavla ut till tunna, runda skivor.
- Lägg en klick fyllning mitt på varje skiva i ungefärlig form av ett liggande ägg. Vik upp kanterna och vecka dem så de får sin typiska form.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader 10-15 minuter.
- Hetta upp vatten och smör till det har smält. Pensla pirogerna med smörblandningen direkt efter att de kommer ut ur ugnen.
- Täck pirogerna med en bakduk så de svalnar samtidigt som kanterna mjuknar en aning.
- Koka äggen hårt. Skala och hacka dem. Rör samman med det rumstempererade smöret och servera till pirogerna.