Avsnitt 18 - Annat från havet

Borde vi äta mer från havet än bara fisk och skaldjur? Det tar Sigrid Barany och Johan Hedberg upp i det här avsnittet. De testar att äta alger, sjögräschips och tar ett snack med Fredrika som odlar alger i gamla växthus. Matsamtalets bonde Thomas bor precis bredvid Vättern, hur påverkar det hans lantbruk? Lyssna på säsongens blötaste avsnitt.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Algsallad

Det går att köpa torra alger, tex Kombu, Agar Agar, Gigartina och Wakame, i påse. Tillsätt lite vatten och "poff" så har du en algsallad. Toppa med lite sesamolja, soja och limejuice!

Johans hemmagjorda räkchips

Ta 5 hg skalade räkor och 5 hg tapiokamjöl och mixa dem tillsammans. Rulla ut blandningen och ångkoka den, skiva och låt chipsen torka. Fritera de torkade chipsen i olja och efter bara några sekunder expanderar dem till stora fluffiga kex. 

Tips för att imponera på middagen

  • Kaveldunsskott - Dra upp kaveldun, skölj av och ta skotten på roten. Kan ätas färskt eller kokas. Smakar ungefär som bambuskott. 
  • Blåskalsbuljong
  • Torkad spirulina
  • Koka havssnigel med chili
  • Ljumma kräftor