Tagliatelle med blåmusslor, citron och dill.

Pasta med blåmusslor, citron och dill

De svenska blåmusslorna är en underskattad delikatess. De är inte bara goda och nyttiga, utan även snabblagade; den här pastan rörs ihop på en halvtimme och blir den perfekta fredagsmiddagen!


4 portioner

1 kg blåmusslor

2 msk smör

2-3 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, urkärnad och finhackad

1 lagerblad (kan uteslutas)

5 dl vitt vin

3 dl grädde

Skal av 1 citron, finrivet

1 knippe dill, stjälkarna + finskurna blad

Salt och svartpeppar

300 g Kungsörnen Fiberpasta Spaghetti

45 minuter
  1. Kontrollera att musslorna är levande genom att lägga de i bunke med vatten. Musslorna ska sluta sig, de som inte gör det och som inte stänger sig när man knackar de mot diskbänken kasseras. Släng även musslor med skadat skal eller om de känns ovanligt tunga.
  2. Skrubba eventuellt musslorna lätt med en rotfruktsborste och tag bort ”skägget”, d.v.s. den lilla samling trådar som musslan suttit fast i.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Hetta upp en stor kastrull och lägg i smöret. Tillsätt lök, vitlök, chili, eventuellt lagerblad och stjälkarna från dillen på hög värme ett par minuter tills löken är glansig och det doftar ljuvligt. Slå på vinet, låt koka upp och reducera till hälften.
  5. Lägg i blåmusslorna, rör om och sätt på ett lock. Låt koka kraftigt några minuter till musslorna öppnat sig. Lyft upp musslorna och lägg på ett fat eller i en bunke.
  6. Tillsätt grädden i kastrullen med musselspadet, koka upp och låt sedan koka ihop ca 5-10 minuter.
  7. Sila såsen genom en finmaskig sil. Tillsätt dill och citronskal och smaka av med salt och rejält med nymalen svartpeppar.
  8. Blanda ihop pasta, musslor och sås, låt blir varmt och servera direkt!

4,1/5 baserat på 131 röster.