Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Avsnitt 11 - Julspecial
Julens överflöd av mat är härligt, men julmaten kan också snabbt skapa ett överfyllt kylskåp. För att bli kvitt julmatsångest och minska matsvinnet kan du laga till rester i oväntade kombinationer och skapa helt nya smaker. Det mesta på julbordet håller längre än du tror – att grava, röka eller torka uppfanns en gång i tiden för att maten skulle hålla längre. I Matsamtalets julspecial ger experterna Sigrid Bárány och Johan Hedberg enkla tips på hur julmaten får nytt liv.
Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!
25 tips - Så tar du hand om dina julmatsrester
Julens överflöd av mat är härligt, men julmaten kan också snabbt skapa ett överfyllt kylskåp. För att bli kvitt julmatsångest och minska matsvinnet kan du laga till rester i oväntade kombinationer och skapa helt nya smaker. Det mesta på julbordet håller längre än du tror, att grava, röka eller torka uppfanns en gång för att maten ska hålla länge.
Ta hand om julskinkan
- En skinka av en välmående gris väger 5-7 kilo, gör du av med så mycket? Jämför med den färdigskivade skinkan som ofta säljs i betydligt mindre förpackningar.
- Dela julskinkan med en god granne.
- Frys in skinkan, skiva eller tärna och glöm inte märka förpackningen.
- Tina den tärnade skinkan och ha som picknickskinka, i en omelett eller i en pastasås.
- Hur länge klarar sig en kokt skinka i kylen? Minst en vecka! Hur vet man det? Man luktar och smakar på den. Det gäller allt på julbordet.
Ta hand om julmatresterna
- Allting måste inte tas fram hela tiden, ta lite i taget.
- Sprid ut ätandet över tid så du inte storknar (och ät inte en hel ask Mozart-kulor på kvällen innan du går och lägger dig).
- Om ni tröttnar på julmaten – tänk italienskt- addera pasta, basilika och mozzarella till prinskorvarna eller asiatiskt – köttbullarna med lime och koriander –Det blir helt nya smaker på bordet.
- Det mesta går att laga om till paj, omelett eller en smörgås.
- Gräddstuva kål, de flesta traditionella kålsorter på julbordet går att stuva.
- Använd gärna kryddpeppar till fläsk, en klassisk kombination.
- Skinkan är god även varm, som tillbehör kan du fräsa upp rödkål med apelsinjuice som en sallad.
- Dra av kött från revbenspjällen, lite som pulled pork, och lägg som en banh mi-smörgås, eller i enchilladasbröd, med olika sallader eller sås du har över från julbordet.
- Gör en coleslaw av kål som blivit över.
- Gör fattiga riddare av överblivet vörtbröd, som praktiskt nog redan är färdigkryddat. Servera med en kompott på torkad frukt av dadlar eller fikon.
- Panera och fritera små bollar eller kakor av risgrynsgröten, exempelvis som italienska arancinibollar.
- Gör härligt gul saffranspannkaka av gammal risgrynsgröt, gärna med extra saffran.
- Gör plättar av risgrynsgröt, och servera på en sallad av citrusfrukter.
- Dopp i grytan - det är egentligen bara buljong, koka ner den till en deciliter, frys in och du har en bra fond.
- Har du köttbullar och vitsås kvar? Mosa ihop köttbullar i en tomatsås och gör en lasagne med vitsåsen från lutfisken. Riv ner edamerosten (eller annan julost) för lite mer krämighet.
- Överbliven rökt lax blir en bra bas i en pastasås, gravad lax till en äggröra till frukost.
- Testa att göra chips av överbliven grönkål som kanske varit dekoration.