Avsnitt 21 - Domedagsmat

Preppers kallas de som tar allvarligt på att förbereda sig inför domedagen, hur man förbereder maten i det utsatta läget är ämnet i Matsamtalet denna gång. Matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany pratar om hur vi inte bara klarar oss, utan testar och tipsar om hur du kan piffa till överlevnadsmaten som är lite “out there”...

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Matsamtalets flyktplan

 1. Torkade kryddor går att förvara och använda för att piffa upp diverse konserver och andra råvaror vi måste äta i nödfall. Som exempelvis chili, dill eller koriander.
 2. Har du ett paket bacon eller torkat fläsk så skulle du kunna rulla in och grilla konserverade fiskbullar.
 3. Har du kött i kylen när skiten träffar fläkten bör du tillreda den först så kan du förvara den längre, röka den till exempel.
 4. Beef jerky - är dessutom bra utflyktsmat.
 5. Vid strömavbrott - hur gör man med grejerna i kylen? Ät först - färsk fisk, har du ingen ström - gör sushi, eller ceviche, eller pickla. Färsk mat generellt - pickla det du vill spara länge, lägg dom i en kraftig ättikslag (ättika och socker).
 6. Det är bra att ha en liten värmekälla som ett enkelt spritkök med bränsle.
 7. Köp hem ett gäng PET-flaskor med stilla vatten till krislådan.
 8. Energitäta livsmedel som till exempel russin är bra.
 9. Lite färdigmat, konserver är aldrig fel i en krissituation. 
 10. Hygienartiklar
 11. Har du djur - glöm inte mat till djuren
 12. Moralhöjare i Matsamtalets krislåda: Ett par flaskor champagne, ett par påsar Plopp till barnen och Gåslever till Sigrid