Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse av webbsidan som möjligt samt för statistik och marknadsföringsändamål. Genom att fortsätta godkänner du detta. Du kan läsa mer om våra cookies samt hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy som du hittar här.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Förrätt Varmrätt Efterrätt - Paj är alltid rätt!
Lyssna på avsnittet om pajer på egen risk. Johan Hedberg dreglar (så det hörs) när Sigrid Barany visar sina franska pajer. När mästerkonditorn Daniel Lindeberg tipsar om bärpajer håller båda på att svimma. Håll i dig så går vi till botten med alla olika sorters paj.
Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!
Det finns massor med olika sorters paj! Pajdeg med filodeg, pajdeg, tartdeg, glutenfri, californian crustless quiche, ångad tarte... Sigrid kan fortsätta i det oändliga. Här testas pâte feuilletée aux anchois, quiche lorraine, flamiche poireaux, aprikospaj med vaniljkräm och hallonpaj med musigt rutmönster.
Johans bästa söta pajer
Sigrids bästa salta pajer
Johan Lindeberg är en stjärnkonditor med två Michelinstjärnor som nu har öppnat ett eget bageri. Här delar han sitt bästa recept på Citronmarängpaj som även kallas "da shit" av Johan.
Värm citronzest (använd riktiga citroner), ägg och socker på spisen långsamt tills det tjocknar. Mixa i en redig dos smör och blanda runt. Fyll i ett förgräddat pajskal och toppa med maränger. Grädda på 175 grader. Njut den härliga mixen mellan söt och syrligt.
Bryn lamm- eller kalvfärs och tillsätt buljong, rivna morötter och lite ärtor så att det blir krämigt. Lägg ett pajskal i en form och lägg i fyllningen. Lägg på potatismos.
Eller så kan man använda en muffinsform i plåt för att göra portionspajer som är perfekta till lunchlådan. Ta 3-4 filodegsark med smör emellan och täck hela muffinsformen. Lägg i färsen och toppa med moset i varje muffinsform. Smaklig lunch!
Till många söta pajer passar vaniljsås utmärkt. Daniel Lindeberg tipsar hur man gör en supersmarrig vaniljsås.
Koka ihop 2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk med 100 gram socker. Lägg i vaniljstänger och låt det dra. Sila över fem äggulor, blanda ihop och värm upp till 82 grader. Kyl snabbt och häll i bred form. Låt stå i kylskåp över natten så såsen sväller lite och blir extra krämig dagen efter. Tips är att tillsätta lite rivet citronskal i såsen.
Sigrid gillar sin äppelpaj seg, kladdig och knäckig och bakar den ungefär som en kladdkaka utan kakao. Blanda smält smör, socker, ägg och vetemjöl i en form. Strö på äppelklyftor och strössla råsocker och kanel över äpplena. Värm i ugnen på 175 grader
250 g kallt smör
4 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
0,5 dl kokossocker
1 dl pumpafrön
1 nypa salt
1 citron (skalet)
6-7 äpplen
Mixa smör, mjöl, strö- och kokossocker, pumpafrön och salt i en matberedare. Skiva äpplena, pudra dem med kanel och rör om så alla klyfotrna får lite på sig. Lägg ut dem i en form, riv över lite citronskal och fördela slutligen degen över äpplena. Grädda i 225 grader tills den fått ordentligt med färg. Servera med grädde som vispats med skrapet från en vaniljstång. Eller glass. Eller vaniljsås. Eller bara grädde.