Avsnitt 20 - Paj till folket

Förrätt Varmrätt Efterrätt - Paj är alltid rätt!
Lyssna på avsnittet om pajer på egen risk. Johan Hedberg dreglar (så det hörs) när Sigrid Barany visar sina franska pajer. När mästerkonditorn Daniel Lindeberg tipsar om bärpajer håller båda på att svimma. Håll i dig så går vi till botten med alla olika sorters paj.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Pajer

Det finns massor med olika sorters paj! Pajdeg med filodeg, pajdeg, tartdeg, glutenfri, californian crustless quiche, ångad tarte... Sigrid kan fortsätta i det oändliga. Här testas pâte feuilletée aux anchois, quiche lorraine, flamiche poireaux, aprikospaj med vaniljkräm och hallonpaj med musigt rutmönster.

Johan Lindebergs bästa pajtips

  1. Följ receptet. 
  2. Låt pajdegen vila i kylen innan du kavlar ut den.
  3. Gör en större sats pajdeg och frys in portionsvis. 
  4. Låt tartedeg vila i kylskåp 4-5 timmar i formen och nagga med en gaffel i botten. Eller frys den en stund. 
  5. Baka pajskal i 165 grader i varmluftsugn för att kanterna inte ska åka ned.

Topplista pajer

Johans bästa söta pajer

  1. New York Cheesecake
  2. Key Lime Pie
  3. Fransk choklad tarte

Sigrids bästa salta pajer

  1. Västerbottenpaj
  2. Cornish pasties
  3. Fransk...
  4. Gibanica
  5. Svamp vol-au-vent

Johans tacopaj

Johan Lindebergs citronmarängpaj

Johan Lindeberg är en stjärnkonditor med två Michelinstjärnor som nu har öppnat ett eget bageri. Här delar han sitt bästa recept på Citronmarängpaj som även kallas "da shit" av Johan. 

Värm citronzest (använd riktiga citroner), ägg och socker på spisen långsamt tills det tjocknar. Mixa i en redig dos smör och blanda runt. Fyll i ett förgräddat pajskal och toppa med maränger. Grädda på 175 grader. Njut den härliga mixen mellan söt och syrligt. 

Shephards pie

Bryn lamm- eller kalvfärs och tillsätt buljong, rivna morötter och lite ärtor så att det blir krämigt. Lägg ett pajskal i en form och lägg i fyllningen. Lägg på potatismos.

Eller så kan man använda en muffinsform i plåt för att göra portionspajer som är perfekta till lunchlådan. Ta 3-4 filodegsark med smör emellan och täck hela muffinsformen. Lägg i färsen och toppa med moset i varje muffinsform. Smaklig lunch!

Daniel Lindebergs vaniljsås

Till många söta pajer passar vaniljsås utmärkt. Daniel Lindeberg tipsar hur man gör en supersmarrig vaniljsås. 

Koka ihop 2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk med 100 gram socker. Lägg i vaniljstänger och låt det dra. Sila över fem äggulor, blanda ihop och värm upp till 82 grader. Kyl snabbt och häll i bred form. Låt stå i kylskåp över natten så såsen sväller lite och blir extra krämig dagen efter. Tips är att tillsätta lite rivet citronskal i såsen.

Daniel Lindebergs bästa tips till din rabarberpaj

  • Var försiktig med baktiden när du gör smulpaj så den inte blir för degig i mitten. 
  • Testa att krydda rabarberpajen med vaniljsocker, kardemumma eller stjärnanis. 
  • Ge smak åt smuldegen. Krossa kakor i smulorna och testa olika sockersorter som råsocker eller farinsocker.

Sigrids äppelpaj

Sigrid gillar sin äppelpaj seg, kladdig och knäckig och bakar den ungefär som en kladdkaka utan kakao. Blanda smält smör, socker, ägg och vetemjöl i en form. Strö på äppelklyftor och strössla råsocker och kanel över äpplena. Värm i ugnen på 175 grader

Johans äppelpaj

Johans äppelpaj

250 g kallt smör
4 dl vetemjöl 
2,5 dl strösocker 
0,5 dl kokossocker 
1 dl pumpafrön 
1 nypa salt
1 citron (skalet)
6-7 äpplen

Mixa smör, mjöl, strö- och kokossocker, pumpafrön och salt i en matberedare. Skiva äpplena, pudra dem med kanel och rör om så alla klyfotrna får lite på sig. Lägg ut dem i en form, riv över lite citronskal och fördela slutligen degen över äpplena. Grädda i 225 grader tills den fått ordentligt med färg. Servera med grädde som vispats med skrapet från en vaniljstång. Eller glass. Eller vaniljsås. Eller bara grädde.

Sigrids filmtips med pajtema

  1. Upper crust
  2. American pie
  3. Waitress
  4. Shane
  5. Stand by me
  6. Blazing saddles
  7. Sweeney todd
  8. The Help
  9. Doctor Strangelove
  10. The Great Race - pajfight m 2500 pajer
  11. Bonus - Warrant - Sherry Pie, musikvideo