Västerbottenpaj med laxrom, crème fraiche och dill.

Västerbottenpaj med laxrom, crème fraiche och dill

Goda små västerbottenpajer som passar perfekt som förrätt eller på en buffé. 


100 g smör
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
½ tsk salt
3 msk kallt vatten

200 g Västerbottenost
4 ägg
1 dl grädde
2 dl crème fraiche

½ gurka
1 knippe gräslök
100 g laxrom
1 knippe dill
1 dl crème fraiche

Salt och svartpeppar
Små aluminiumformar/muffinsplåt

40 minuter

För att förenkla och spara tid kan man göra en enda stor västerbottenpaj, alternativt använda färdig smördeg i stället för den hemgjorda pajdegen.  

  1. Hacka samman smör, vetemjöl och salt till en smulig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen tunt och stansa ut rundlar med dricksglas något större än formarna. Fördela rundlarna i formarna eller smorda muffinsplåtar, nagga degen med e gaffel och ställ sedan in i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Förbered fyllningen: Riv osten grovt. Blanda ihop ägg, grädde och crème fraiche i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Fördela osten i pajformarna och slå över äggstanningen.
  5. Baka pajerna i ugnen ca 20 minuter, eller tills de fått fin färg och stanningen har ”stannat”. Ta sedan ut från ugnen och låt svalna.
  6. Skala gurkan och ta bort kärnorna med en sked. Tärna gurkan i små tärningar. Finskär gräslöken.
  7. Garnera de avsvalnade pajerna med crème fraiche, gurka, laxrom, gräslök och dill.

3,6/5 baserat på 330 röster.