Små pizzor med skaldjur, löjrom & citronsmör.

Små pizzor med skaldjur, löjrom & citronsmör

Varför vänta med pizzan till dagen efter? Det här är en riktigt elegant variant som blir en trevlig inledning på festen, eller varför inte nyårsmiddagen. Skaldjuren kan varieras efter smak och tillgänglighet och löjrommen kan bytas ut mot stenbits- eller laxrom. Serverad som förrätt är receptet beräknat för 6 personer. Prova gärna att servera det brynta citronsmöret till en bit fin fisk eller som dressing till lättkokta grönsaker – så enkelt, och så gott! 


6 portioner

½ sats enkel pizzadeg 

500 g räkor, med skal
1 ben kamchatkakrabba, ca 400 g 
(alt. byt ut mot ca 1 kg havskräftor)
200 g vällagrad prästost
1 citron
100 g smör
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
50 g löjrom

2 timmar
  1. Skala räkorna och krabban. Skär krabban i mindre bitar och förvara sedan skaldjuren kallt fram till servering.
  2. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsplåt så att den blir varm.
  3. Riv osten grovt och finriv citronskalet.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt det sedan brynas under vispning. När smöret fått fin färg och doftar knäckigt, för över det i en skål så att det inte fortsätter brynas. Låt det svalna något och rör sedan ner citronskalet.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i önskat antal bitar och kavla ut dem till små, tunna pizzabottnar.  För över degen till bakplåtspapper.
  6. Strö över osten på pizzorna och för över dem på den heta ugnsplåten. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, ca 5-10 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.
  7. Finskär under tiden gräslöken och klipp smörgåskrassen. Blanda ihop skaldjuren med gräslöken, smörgåskrassen och någon matsked citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  8. Fördela skaldjuren över de nygräddade pizzorna, lägg på en klick löjrom och skeda över det ljumma citronsmöret. 

3,4/5 baserat på 231 röster.