Quinoasallad med rödbetschips, getost och rostade sojabönor.

Quinoasallad med rödbetschips, getost och rostade sojabönor

Quinoafröets mjälla konsistens passar bra tillsammans med krispig sallad, knapriga rödbetschips, sojabönor och krämig getost. Vill man inte göra egna chips blir det givetvis lika gott att ugnsbaka alla rödbetor.


4 portioner

500 g rödbetor
½ dl olivolja

2 tsk vit- eller rödvinsvinäger
½ tsk socker
1 röd lök

6 dl grönsaksbuljong
3 dl GoGreen Quinoa

100 g späda salladsskott
200 g mjuk getost
50 g GoGreen Rostade och saltade sojabönor

5 dl neutral olja till fritering
Salt och peppar

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rödbetor och skär alla utom två i grova bitar. Bred ut bitarna på en plåt, ringla över olivolja och salta och peppra. Baka rödbetorna i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills de mjuknat och fått fin färg. 
  3. Blanda vinäger och socker i en skål. Skala rödlök, skär den i tunna skivor och lägg i vinägerblandningen. Låt stå och dra fram till servering. 
  4. Koka upp grönsaksbuljong i en kastrull. Skölj quinoan noga i hett vatten och tillsätt i buljongen. Låt koka under lock på svag värme i ca 15 min. Lyft av locket och låt ånga av.
  5. Skiva de två kvarvarande rödbetorna så tunt som möjligt, antingen med kniv eller mandolin. 
  6. Hetta upp olja till ca 180 grader i en kastrull. Se till att ha ett lock nära till hands och att fläkten är avstängd (ifall oljan blir för het och tar eld). Prova om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i en bit ljust bröd, brödet ska bli gyllenbrunt på ca 30 sekunder. Fritera rödbetsskivorna i oljan, några i taget, ett par minuter eller tills de är krispiga. Låt torka på hushållspapper och salta lätt innan servering.
  7. Skölj salladskotten och torka dem noga. Smula getost.
  8. Blanda ihop quinoa, rödbetor, rödlök, salladsskott och getost i en vacker skål. Smaka av med salt och peppar. Toppa med rödbetschips och sojabönor, servera.

3,8/5 baserat på 241 röster.