Couscoussallad med räkor och gröna bönor samt citron- och vitlökskräm

Den lätta couscousen passar fint ihop med spänstiga räkor. Mot slutet av sommaren går det att frossa i olika sorters ärter och bönor, välj utifrån smak och tillgång! Vintertid går det givetvis bra att använda frysta alternativ och att byta ut knipplöken mot silver- eller rödlök.


4 portioner

Couscoussallad
3 dl GoGreen Fullkornscouscous
2 msk olivolja
500-1000 g räkor, med skal
300 g blandade bönor och ärter, t.ex. sockerärter, skärbönor, bondbönor och/eller gröna ärter
2 knipplökar
1 ask smörgåskrasse

Citron- och vitlökskräm
1 vitlöksklyfta
1 citron
3 dl gräddfil
2 msk olivolja

Salt och peppar

 

30 minuter
  1. Koka couscous enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner olivoljan i den tillagade couscousen och låt svalna något.
  2. Skala räkorna och ställ kallt.
  3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ansa bönor och/eller ärter, skär eventuellt i mindre bitar och förväll de sedan i det kokande vattnet ett par minuter. Sila och skölj med kallt vatten.
  4. Finstrimla knipplök och klipp smörgåskrasse.
  5. Blanda ihop couscous, räkor, bönor och/eller ärter, knipplök och smörgåskrasse i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skala och riv eller pressa ner vitlök i en skål. Skölj citronen noga och finriv sedan skalet ner i skålen med vitlöken. Tillsätt gräddfil och olivolja och rör om ordentligt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Servera couscoussalladen på ett vackert fat och rippla över vitlöks- och citronkrämen.

3,5/5 baserat på 387 röster.