Smörrebröd med frasig kolja.

Smörrebröd med frasig kolja och kaprismajonnäs

Matigt bröd toppat med krispig sallad, panerad fisk och en smakrik majonnäs blir en festlig vårlunch. För en vegetarisk variant kan fisken bytas ut mot halloumi och/eller zucchini.


4 portioner

Citron- och kaprismajonnäs
1 citron, ekologisk
2 msk kapris
½ dl cornichoner
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 ½ -2 dl rapsolja

Kolja
400 g koljafilé
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ägg
1 ½ dl ströbröd, gärna panko

Till servering
8 skivor Havre- och fröbröd 
Några salladsblad
1 knippe gräslök

Salt och peppar
Smör och olja till stekning

30 minuter
  1. Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade (på så sätt minskar risken att den skär sig). Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skär sedan citronen i klyftor. Finhacka kaprisen och cornichonerna. Finriv eller pressa vitlöksklyftan och lägg i en skål tillsammans med äggulor, dijonsenap och citronskal. Vispa ner rapsolja droppvis under konstant omrörning till det blir en krämig majonnäskonsistens. Rör ner kaprisen och corichonerna och smaka av med salt, peppar, citronsaft och eventuellt några droppar spad från kaprisen.
  2. Förbered tre tallrikar; en med vetemjöl, en med lätt uppvispat ägg och en med ströbröd. Salta och peppra mjölet lätt.
  3. Skär fisken i mindre bitar och panera genom att doppa först i mjölet, därefter i ägget och sist i ströbrödet.
  4. Stek fisken gyllene i rejält med smör och olja. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Skölj och torka salladen. Finskär gräslöken.
  6. Toppa brödet med sallad, fisk, majonnäs och gräslök. Servera tillsammans med citronklyftor.

Instruktion för hur du bakar havre- och fröbrödet hittar du här. 


3,4/5 baserat på 244 röster.