Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Smörrebröd med frasig kolja och kaprismajonnäs
Matigt bröd toppat med krispig sallad, panerad fisk och en smakrik majonnäs blir en festlig vårlunch. För en vegetarisk variant kan fisken bytas ut mot halloumi och/eller zucchini.
Citron- och kaprismajonnäs
1 citron, ekologisk
2 msk kapris
½ dl cornichoner
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 ½ -2 dl rapsolja
Kolja
400 g koljafilé
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ägg
1 ½ dl ströbröd, gärna panko
Till servering
8 skivor Havre- och fröbröd
Några salladsblad
1 knippe gräslök
Salt och peppar
Smör och olja till stekning
- Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade (på så sätt minskar risken att den skär sig). Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Skär sedan citronen i klyftor. Finhacka kaprisen och cornichonerna. Finriv eller pressa vitlöksklyftan och lägg i en skål tillsammans med äggulor, dijonsenap och citronskal. Vispa ner rapsolja droppvis under konstant omrörning till det blir en krämig majonnäskonsistens. Rör ner kaprisen och corichonerna och smaka av med salt, peppar, citronsaft och eventuellt några droppar spad från kaprisen.
- Förbered tre tallrikar; en med vetemjöl, en med lätt uppvispat ägg och en med ströbröd. Salta och peppra mjölet lätt.
- Skär fisken i mindre bitar och panera genom att doppa först i mjölet, därefter i ägget och sist i ströbrödet.
- Stek fisken gyllene i rejält med smör och olja. Låt rinna av på hushållspapper.
- Skölj och torka salladen. Finskär gräslöken.
- Toppa brödet med sallad, fisk, majonnäs och gräslök. Servera tillsammans med citronklyftor.
Instruktion för hur du bakar havre- och fröbrödet hittar du här.