Friterade ärtbollar med ädelostdipp.

Friterade ärtbollar med ädelostdipp

De frasiga, gröna ärtbollarna med smak av chili, gräslök och vällagrad ost är ett gott tilltugg till drinken eller glöggen. Fritera bollarna precis innan gästerna kommer och servera tillsammans med den krämiga ädelostdipen.


4 portioner

Ärtbollar
1 förp Go Green Ekologiska Ärter
1 liten vitlöksklyfta
1 grön chili
3 msk gräslök
100 g vällagrad ost
½ dl ströbröd
½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 äggula

Panering
1 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd 

Ädelostdipp
150 g ädelost
2 dl gräddfil

Salt och peppar

Ca 5 dl neutral olja till fritering

60 minuter
  1. Sila av ärterna.
  2. Finhacka vitlök och chili. Finskär gräslöken. Finriv osten.
  3. Mixa samman ärter, vitlök, chili, gräslök, ost, ströbröd, vetemjöl och äggula med en stavmixer eller i matberedare. Smaka av smeten med salt och peppar. Låt eventuellt smeten stå 1 timme i kylskåpet så att den ”sätter sig”.
  4. Mosa eller mixa samman ädelost och gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt fram till servering.
  5. Förbered tre djupa tallrikar, en med vetemjöl, en med ägg och en med ströbröd. Salta och peppra vetemjölet och vispa upp äggulan lätt med en gaffel.
  6. Forma fina små bollar av ärtsmeten och panera först i mjölet, därefter i ägget och sist i ströbrödet. 
  7. Hetta upp oljan i en kastrull till ca 180 grader. Se till att fläkten är avstängt och ha en lock nära till hands. Prova om oljan är tillräckligt varm genom att tillsätta en bit bröd, om den blir gyllene på ca en minut har oljan lagom temperatur.
  8. Fritera ärtbollarna i omgångar tills de fått fin färg, ca 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  9. Servera bollarna tillsammans med ädelostdippen.

3,5/5 baserat på 421 röster.