Tomatbakade ägg med getost.

”Påskägg i skärselden” – Tomatbakade ägg med getost

En perfekt brunchrätt med ägg och lite hetta. Först görs en smarrig tomatsås med chili, vitlök och bönor. Därefter läggs såsen i en form och toppas med ägg som bakas krämiga i ugnen. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.


4 portioner

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 knippe timjan
1 förp Go Green Ekologiska Krossade Tomater
1 förp Go Green Svarta bönor
1 dl crème fraiche
1 tsk rå-/farinsocker
4 ägg
150 g getost
50 g pinjenötter

Salt och peppar
Olja till stekning

30 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Finhacka schalottenlök, vitlök och chili. Repa bladen från timjanstjälkarna.
  3. Hetta upp en stor stekpanna med olja och fräs sedan schalottenlök, vitlök och chili i någon minut. Tillsätt timjan och krossade tomater. Låt koka upp och sedan puttra på medelvärme i några minuter. 
  4. Häll av spadet från bönorna.
  5. Tillsätt crème fraiche och bönor och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och socker. Fördela tomat- och bönsåsen i fyra portionsformar eller i en lite större form.
  6. Gör fyra gropar i såsen och knäck försiktigt ner äggen. Smula getosten runtomkring och strö över pinjenötterna. Salta och peppra på äggen och ställ sedan in i ugnen. Låt baka ca 10 minuter eller tills vitan har ”stannat” och gulan fortfarande är lite krämig. Servera direkt, gärna med ett gott bröd.

3,5/5 baserat på 411 röster.