Pizzadeg med surdeg och grahamsmjöl.

Pizzadeg med surdeg och grahamsmjöl

Genom att baka med surdeg och grahamsmjöl får pizzadegen en fyllig smak och härlig konsistens. Låt gärna degen jäsa i kylskåpet över natten, då hinner smakerna utvecklas ännu mer. Degen går även utmärkt att göra frukostfrallor av. Forma till fina bullar innan jäsningen och låt de jäsa på en plåt övertäckt med plastfolie under natten. På morgonen är det bara att ta ut plåten ur kylskåpet och låta degen bli rumstempererad under tiden ugnen värms till 250 grader. Grädda sedan frallorna i mitten av ugnen ca 5-10 minuter, eller tills de fått fin färg.


4 portioner

12 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl vetesurdeg
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl Kungsörnen Grahamsmjöl från svenska gårdar
5-7 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl Special

3 timmar 30 minuter
  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
  2. Rör ner olivoljan, surdegen, saltet och sockret.
  3. Tillsätt grahamsmjölet och tillräckligt mycket vetemjöl så att degen ska bli fast men inte torr. Arbeta degen smidig i en degblandare eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
  4. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk, antingen i rustemperatur ca 2 timmar eller i kylskåp ca 8-10 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla sedan ut den tunt. För över på bakplåtspapper.
  7. Strö över valfri fyllning, för över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills pizzan fått fin färg.

3,2/5 baserat på 367 röster.